Небојша Вуксановић / - фото: Медиабиро
02/06/2022 u 18:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вуксановић: Компанија “Плантаже” не дугује ништа општини Тузи

Општина Тузи је од момента формирања за 2019, 2020, 2021. годину Плантажама испоставила рјешења на име пореза на непокретност у износу од око два милиона еура, казао је Вуксановић

Компанија Плантаже у овом тренутку не дугује ништа Општини Тузи, поручио је Небојша Вуксановић предсједник Одбора директора “Плантажа”, реагујући на поступак Општине Тузи којим су блокирали рачун ове компаније, позивајући се на неизмирени порески дуг за 2021. годину.

Он је навео да је Општина Тузи је од момента формирања,  за 2019, 2020, 2021. годину Плантажама испоставила рјешења на име пореза на непокретност у износу од око два милиона еура. 

- Тај износ обрачунат је примјеном Уредбе од стране администрације Општине Тузи, на неуобичајен начин. Ми смо као компанија, усљед лошег управљања претходног менаџмента, дошли у ситуацију да умјесто да се обрачун пореза ради на основу фактичког стања у књигма, он ради од стране Општине Тузи, што је била њихова законска могућност с обзиром на то да се репроцјена имовине која је основ за обрачун пореза, посљедњи пут радила прије 30 година. У компанијским књигама дуги низ година није приказивана објективна вриједност имовине, што је био повод за Општину Тузи да сама обрачуна порез у том износу - појаснио је Вуксановић.

Он је истакао да је проблем настао зато што није испоштована Уредба по којој је Општина Тузи, односно њена администрација обрачунавала порез.

- Калкулације су урађене некоректно, и на штету Плантажа. Повод за овај проблем није Општина Тузи, али погрешна калкулација која се десила од стране њене администрације довела нас је у ову данашњу ситуацију - наводи Вуксановић.

Он додаје да укупан порез током три године који је испостављен износи два милиона, а принудним путем је наплаћено око милион и по еура, те је 500.000 еура износ који је на принудну наплату дошао пар дана уназад. 

- Од момента када је овај менаџмент ступио на дужност,  у неколико наврата смо покушали да кроз састанке са предсједником Општине Тузи и његовим колегама, да пронађемо рјешење за овај проблем. Тада је договорено да ћемо рјешење тражити кроз нову репцроцјену, кроз објектину процјену вриједности, а за те потребе смо ангажовали реномирану свјетску кућу Ернст и Yоунг, која је била дужна да уради репроцјену имовине, како бисмо увели објективну вриједност наше имовине у књиге.  Комплетна имовина је поново процијењена, те укупна пореска обавеза према Општини Тузи не би могла да пређе износ преко 900.000 еура за претходне три године. Што значи да у овом тренутку не дугујемо Општини Тузи - истакао је Вуксановић.

Поручио је да су жалили на одлуке Општине Тузи, као и да су поступци пред Управним судом, а до сада је донешена једна одлука тог суда која је била у корист Плантажа.

- До сада смо имали коректне односе и сарадњу са Општином Тузи и Ником Ђељошајем, те не сматрамо да је он одговоран за ову ситуацију, али истичемо да би он морао да буде дио рјешења, па смо упутили предлог за састанак како бисмо  ријешили овај проблем, на начин да фер и законски утврдимо оно што су обавезе Плантажа“, казао је Вуксановић.

Он је истакао да је ова ситуација била додатни повод да се обрате држави, што су и урадили писаним путем допсиом предсједнику Владе, министру пољопривреде и министру финансија да помогну у рјешавању проблема. 

- Охрабрујуће је то што смо до сада већ имали неколико контаката са министрима финансија и пољопривреде, који су ставили до знања да желе да се укључе у ову проблематику, и да желе да помогну компанији. Дали смо неколико иницијатива, које се већ разрађују, те у скоријем року очекујемо конкретне резултате тих иницијатива -  истакао је Вуксановић.

Ова ситуација је пореметила не само текуће пословне трансакције, већ и оно што је било договорено са синдикатом, а везано је за кашњење исплата зарада у претходна два мјесеца, навео је Вуксановић.

- У отвореној комуникацији коју имамо са синдикатом, претходних дана смо договорили да је једна од двије заостале зараде приоритет за исплату. Како нисмо у могућности да одједном исплатимо комплетну зараду, ми смо се са синдикатом договорили да радимо на начин што ћемо то подијелити у неколико категорија, при чему ћемо од почетка плаћати људе на имању који раде  најтеже послове, људе који су везани за агенције, затим људе са најмањим коефицијентима, па тако даље према менаџменту и на самом крају, људе из Управног одбора - казао је.

Додао је да је укупан износ мјесечних обавеза за зараде око 650.000 еура, те да су прије блокаде успјели да исплате око 250.000 еура.

- На дан блокаде и данас Општина Тузи је принудном наплатом скинула са рачуна Плантажа преко 140.000 еура, које су биле намијењене радницима за исплату зарада. Све остало што се могло чути у неким изјавама и коментарима су шпекулације - поручио је Вуксановић.

Поводом ове ситуације, данас су организовани хитни састанци са представницима и руководством синдиката, на којима је детаљно објашњено о чему је ријеч и каква је ситуација.

- Имамо врло отворену и интензиву сарадњу са синдикатом и разумијевање између менаџмента и радника. Радници су упорни и одлучни у намјери да заштите своја права. У овом тренутку знамо да ће они на сјутрашњој сједници Скупштине синдиката одлучити какве ће бити њихове даље акције. Ми као менаџмент смо сугерисали да се не иде ка радикализацији ситуације, већ да покушамо да кроз договор са институцијама система ријешимо ту ситуацију - казао је Вуксановић, додајући да између менаџмента и радника постоји апсолутно јединство.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:47