/ - PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH
26/03/2023 u 08:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura

Najveća evropska novčanica, od 500 eura, ne štampa se od aprila 2019. godine. Njeno štampanje prekinuto je, kako je tada saopšteno, zbog čestog korišćenja prilikom ilegalne trgovine

U Crnoj Gori je od 2019. godine, kada su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke (CBCG).

U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja, piše portal RTCG.

Najveća evropska novčanica, od 500 eura, ne štampa se od aprila 2019. godine. Njeno štampanje prekinuto je, kako je tada saopšteno, zbog čestog korišćenja prilikom ilegalne trgovine.

Postojeće novčanice u apoenu od 500 eura nastavile su da budu zakonito sredstvo plaćanja, što znači da građani i dalje mogu da ih koriste bilo za plaćanja ili za štednju.

“Banke, mjenjačnice i druge komercijalne stranke će moći da u opticaju zadrže postojeće novčanice od 500 eura. Kao i sve denominacije novčanica eura, novčanica od 500 eura uvijek će zadržati svoju vrijednost i moći će da se, u svakom trenutku, zamijeni u bilo kojoj centralnoj banci u eurozoni”, saopštila je tada Evropska centralna banka (ECB).

O tome koliko se novčanica nalazi u prometu i Crnoj Gori u CBCG nijesmo mogli dobiti podatak već su za portal RTCG kazali da kroz trezorsko poslovanje posjeduju isključivo podatke koji su vezani za gotovinske isplate i uplate banaka, što ni u kom slučaju ne predstavlja pokazatelj ukupnog prometa gotovine u Crnoj Gori.

“Podaci Trezora CBCG pokazuju da je promet (isplate i uplate) apoena od 500 eura bio 83 odsto veći u prošloj godini u odnosu na 2016. godinu. Ističemo da ovaj podatak nije realno uporediv, jer je povećanje uplata u Trezor CBCG u prošloj godini zabilježeno kod svih apoena. Naime, usljed covida 19, odnosno ukidanja avio-saobraćaja, poslovne banke tokom prethodne godine nijesu bile u mogućnosti da transportuju gotovinu u svoje matične banke u inostranstvu", kazali su iz CBCG.

Legalno štampanje novčanica do 500 eura je ukinuto, ali nijesu prestali to da rade oni koji to čine protivzakonito. Od prestanka štampanja novčanica 2019. u našoj zemlji nije bilo godine u kojoj nijesu registrovani falsifikovani apoeni.

Prema podacima CBCG registrovan je ukupno 41 falsifikat. Najviše ih je zabilježeno 2019. godine 17, i prošle, 12 novčanica. Najmanje, četiri falsifikovane novčanice, zabilježene su 2021. godine. U našoj zemlji ih je 2020. pronađeno osam.

Mediji navode i da najveća euro novčanica nosi još i neslavan nadimak "Bin Laden" jer je navodno zanimljiva peračima novca i teroristima.

I pored toga što je ona i dalje legalno sredstvo plaćanja da trgovci ne primaju novčanice od 500 eura pisali su regionalni mediji.

Trgovci u Crnoj Gori koje smo kontaktirali navode da problema te vrste kod nas nema, a to su nam potvrdili i iz Odbora udrženja trgovine Privredne komore (PKCG).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. maj 2023 06:31