СА СЈЕДНИЦЕ / - ФОТО: ВЛАДА ЦГ
03/03/2022 u 21:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За економски опоравак Црне Горе потребно 4,35 милијарди еура

Како би се пратила реализација оперативних циљева, дефинисано је 19 приоритета, и у оквиру њих 41 индикатор

Финансијски план за реализацију Платформе економског опоравка Црне Горе 2022 – 2026. године, коју је Влада усвојила на данашњој сједници, износи 4,35 милијарди еура (кумулативно за четворогодишњи период).

Потреба за израдом овог цјеловитог документа произашла је из процјене актуелне Владе да је постојеће стање и нагомилане проблеме у привреди, уз пратеће укупне економске аномалије, немогуће ријешити без дубљих и корјенитих промјена, како би се остварили опипљиви економски резултати и осигурао убрзани развој Црне Горе.

У Влади су рекли да платформа представља темељ за даље дизајнирање конкретних активности које ће се у будућности спроводити кроз стратешка документа.

- Документ садржи велики број повезаних података који свједоче о тешком стању које је затечено, као и конкретне активности и мјере које су пажљиво припремане са свим кључним актерима црногорског друштва - наведено је у саопштењу Владе.

У оквиру Платформе економског опоравка дефинисано је шест оперативних циљева за њену реализацију: Развој привреде Црне Горе 2022 – 2026. године; Стабилизација социо-демографских изазова, јачање кадровских потенцијала; Квалитетнија реализација инфраструктурних пројеката; Макроекономска стабилност, снажне и одрживе јавне финансије; Иновације, дигитализација и зелена економија и Добро управљање, ефикасна координација и мониторинг стратешких докумената и пројеката.

Како би се пратила реализација оперативних циљева, дефинисано је 19 приоритета, и у оквиру њих 41 индикатор.

Додатно, дефинисане су 243 мјере како би се имплементирали принципи економског опоравка.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 07:15