Помоћ могу добити пчелари који имаjу 10 кошница
20/07/2021 u 15:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

За инвестициjе у пољопривреди 600 хиљада

Подршка се односи и на ублажавање посљедица ковид кризе

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде обjавило jе Jавни позив за додjелу подршке инвестициjама у прераду на газдинствима, за шта jе опредиjељено 600 хиљада еура. Позив се односи на секторе прераде млиjека, биљне производње, пчеларства, производње вина, прераде маслина, рибарства, аквакултуре и марикултуре.

Корисници мораjу бити уписани у Регистар пољопривредних газдинстава, а висина подршке jе до 80 посто од прихватљивих трошкова инвестициjе. Минимална висина прихватљиве инвестициjе коjом корисник аплицира за грант подршку jе хиљаду еура, а максимална 10 хиљада еура.

Како jе саопштено из Министарства, циљ jе да се кроз инвестициjе, обjекти у коjима се врши прерада, паковање и чување производа, унаприjеде и усагласе с хигиjенским стандардима, стандардима у области безбjедности хране и очувања животне средине. Такође, подршка обезбиjеђена кроз ову мjеру намиjењена jе ублажавању посљедица ковид кризе на сектор примарне производње и прераде, те санирању посљедица кризе и значаjног пада прихода на пољопривредним газдинставима и потенциjала за инвестирање у прераду.

Позив се односи на адаптациjу постоjећих обjеката за прераду и набавка и уградња намjенске, инвестициjу нове опреме за чување, прераду и паковање производа. Подржаће се набавка само нове опреме и уређаjа.

За сектор пчеларства грант подршку могу остварити корисници коjи до дана обjаве jавног позива имаjу 10 кошница као услов за набавку опреме и/или 30 кошница као услов за адаптациjу засебног обjекта за производњу и паковање меда и пчелињих производа. 

За сектор прераде млиjека грант подршку могу остварити корисници коjи имаjу наjмање пет условних грла у тренутку обjаве Jавног позива и прерађуjу више од 50 литара сировог млиjека дневно и прераду врше у засебном обjекту коjи се налази на пољопривредном газдинству.

За сектор рибарства, аквакултуре и марикултуре грант подршку могу остварити корисници коjи врше обраду/или прераду у засебном обjекту коjи се налази на узгаjалишту риба и шкољки.

За сектор биљне прозводње: воћа, поврћа, ратарства, аромаричног и љековитог биља (узгоjеног) и узгоjа печурки, сектор производње вина и сектор прераде маслина, грант подршку могу остварити корисници, коjи имаjу уписану одређену површину засада. Детаљни критериjуми могу се прочитати на сајту Министарства.

Позив се обjављуjе у оквиру Другог проjекта Институционалног развоjа и jачања пољопривреде Црне Горе – МИДАС 2, коjи реализуjе Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде користећи средства Свjетске банке, и реализоваће се у складу са Приручником за грант шему “Подршка инвестициjама у прераду на газдинствима”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 09:41