Програм конкурентности / - МЕК
30/07/2021 u 14:18 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За конкурентност привреде три милиона еура

Напредак и убрзање економског развоја земље један је од приоритета Владе Црне Горе, а своју посвећеност овом циљу Влада је исказала и током протеклих шест мјесеци када је усвојила два пакета Мјера подршке грађанима и привреди за ублажавање посљедица насталих усљед корона кризе

Влада Црне Горе је на усвојила Програм за унапређење конкурентности привреде за 2021. годину вриједан три милиона еура, саопштило је Министарство економског развоја.

- Напредак и убрзање економског развоја земље један је од приоритета Владе Црне Горе. Своју посвећеност овом циљу Влада је исказала и током протеклих шест мјесеци када је усвојила два пакета Мјера подршке грађанима и привреди за ублажавање посљедица насталих усљед корона кризе. Ипак, црногорска економија и даље осјећа последице пандемије, због чега се указала потреба за сетом програмских линија финансијске и нефинансијске подршке, које би довеле до бржег опоравака и покретања привредне активности управо сектора ММСП који по свим релевантним индикаторима генерално биљежи динамичан раст и развој - каже се у саопштењу.

Министарство економије истиче да Програм за унапређење конкурентности привреде за 2021. годину, које ће имплементирати Министарство економаког развоја, има за циљ подстицање развоја постојећих процеса, производа и услуга, у циљу јачања конкурентности и извозног потенцијала микро, малих и средњих предузећа кроз унапређење продуктивности и профитабилности уз задржавање постојећих и отварање нових радних мјеста.

Програм обухвата 7 програмских линија, од којих се пет односи на финансијску подршку, а двије програмске линије на нефинансијску подршку. Програмом је предвиђено пет линија финансијске подршке и то програмска линија за модернизацију производних процеса, за подршку малим улагањима, за увођење међународних стандарда, подршку дигитализацији, програмска линија за подстицај циркуларне економије, двије програмске линије нефинансијске подршке, линија за пружање менторинг услуга и програмска линија за развој предузетништва.

- Реализацијом ових програмских линија омогућиће се јачање извозног потенцијала и побољшање конкурентности производа и услуга. Посебна пажња биће посвећена и подстицању развоја предузетништва младих, жена и занатлија као посебно „рањивих“ циљних група, како кроз посебну програмску линију, тако и кроз Програм у цјелини, као битних сегмената на којима почива развој динамичне, иновативне и извозно орјентисане привреде. Министарство економског развоја ће  расписати Јавни позив за учешће у Програму и појединачним програмским линијама који ће садржати основне информације, услове за подношење пријаве, начин подношења пријаве, рокове и остале релевантне информације - закључујуе Министарство економског развоја.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:31