/ илустрација фото - Срђа Бољевић
30/08/2021 u 13:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За најбоље студенте 352 стипендије

Министарство ће додијелити 200 стипендија студентима који продужавају право на стипендију, а 40 студентима природних наука који први пут конкуришу

Министарство просвјете, науке, културе и спорта додијелиће 352 стипендије студентима основних и специјалистичких академских и примијењених студија, а документа се подносе од сриједе до 18. октобра.

Министарство ће додијелити 200 стипендија студентима који продужавају право на стипендију, а 40 студентима природних наука који први пут конкуришу.

Студентима друштвених наука који први пут конкуришу, како је прдвиђено конкурском, биће додијељено 60 стипендија. Право на стипендију оствариће 20 лица са инвалидитетом, а 32 стипендије опредијељене су за дефицитарна занимања.

- Право да конкуришу за стипендију имају најбољи студенти на другој и наредним годинама студија, који су први пут уписали семестар текуће студијске године, нијесу губили ни једну годину током студија, који су положили све испите из претходних година студија и постигли индекс успјеха најмање девет- објаснили су из Министарства.

У конкурсу се наводи да се најбољим студентима сматрају студенти који у одређеним научним дисциплинама посједују особите склоности за научни или умјетнички рад и награде стечене на међународним и државним такмичењима.

Како се наводи, уколико се пријави више кандидата, предност имају они који имају већу просјечну оцјену, односно индекс успјеха у току студија, као и већи број освојених награда на државним и међународним такмичењима. Министарство ће, према конкурсу, за студијску 2021/2022. годину, додијелити 20 стипендија студентима који се образују за дефицитарна занимања.

Студенти математике и физике добиће по седам стипендија и студенти хемије шест. Министарство ће додијелити и 12 стипендија студентима који се образују за дефицитарна занимања за наставу на албанском језику и проучавање ромског језика за студенте РЕ популације.

Студенти математике, физике и црногорског језика и књижевности добиће по двије стипендије, а студенти хемије или биологије, музичке и ликовне умјетности, италијанског језика по једну стипендију.

На смјеру проучавања ромског језика за студенте РЕ популације биће опредијељене двије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 08:58