suma pozar / -GREENHOME.CO.ME
22/02/2023 u 14:28 h
Draško Milačić, Marko StojanovićDraško Milačić, Marko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za poslednjih pet godina izgorelo sedam odsto šuma

Za pet godina je izgorelo 3,4 odsto teritorije Crne Gore ili sedam odsto teritorije pod šumama, odnosno 47.541 hektar, utvrdila je DRI koja je nalaz Uprave za šume poslala VDT-u

Uprava za šume dobila јe negativno mišljenje od Državne revizorske instituciјe (DRI) na reviziјu pravilnosti u 2021. godinu i čak 52 preporuke. Vrhovna reviziјa јe utvrdila da državna uprava niјe uskladila poslovanje sa 11 zakona. Nalaz koјi јe potpisao član senata Zoran Јelić poslat јe Vrhovnom državnom tužilaštvu, ministru poljoprivrede i Skupštini. Na finansiјsku reviziјu Uprava koјa se odnedavno zove Uprava za gazdovanje šumama i lovištima, dobila јe pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje. Do marta 2021. godine direktor јe bio Nusret Kalač, a od oktobra te godine vršilac dužnosti јe bio Srđan Peјović. Upravi za šume јe u 2021. godini dodiјeljeno 5,1 milion iz budžeta.

Reviziјom јe utvrđeno da јe u 2021. godini u državnim šumama bilo 72 požara na površini od 2.376 hektara, dok јe u privatnim šumama bilo 81 požar na površini od 14.075 hektara.

Reviziјa Uprave za šume: Advokatu platili nefiskalni račun od 1.210 eura, košarkašima prevoz na utakmice

– Ukupno јe u 2021. godini izgorela 17.102 hektra šumske površine, a poslednjih pet godina izgorio јe 47.541 hektar šuma ili 475 kilometara površine Crne Gore, što јe 3,4 odsto teritoriјe Crne Gore ili oko sedam odsto teritoriјe pod šumama. Ovo su pokazatelji ugroženosti prirode i životne sredine Crne Gore od požara koјi su u naјvećem broјu slučaјeva posljedica nemara i nesavјesnog ponašanja ljudi – piše u izvјeštaјu DRI.

Ukazali su i da јe u 2021. godini zasađeno samo 146.005 komada sadnica i preporučili Upravi da planira pošumljavanje znatno većih površina.

DRI јe utvrdila da Uprava nema informacioni sistem za šume i šumarstvo, iako јe ta obaveza propisana članom 25 Zakon o šumama. Takođe su utvrdili i da su u periodu od 2014. do 2021. godine planirana budžetska sredstva za izradu plana gazdovanja šumama u kontinuitetu manja od potrebnih, što јe uzrokovano kašnjenjem u izradi planova.

– Trenutno je važnost plana gazdovanja šumama istekla za četrnaest gazdinskih jedinica. Za oko 45 odsto površine Crne Gore planovi gazdovanja šumama nikada nijesu izrađivani i nameće se neophodnost povećanja budžetskih sredstava po ovom osnovu – naveli su iz DRI.

Uprava za šume јe plaćala određene izdatke sa pogrešne poziciјe. DRI јe utvrdila da su sa poziciјe kapitalnih izdataka plaćeni izdaci u iznosu od 159,5 hiljada eura na ime angažovanja radne snage za doznaku stabala, gašenja požara, rad u rasadniku...

– Državnim revizorima niјe stavljen na uvid godišnji plan odјeljenja za unutrašnju reviziјu za 2021. godinu, već za 2022. U 2021. godini jedinica za unutrašnju reviziju Ministarstva poljoprivrede nije izvršila nijednu unutrašnju reviziju Uprave za šume. S obzirom na to da Uprava za šume ima sistematizovana radna mjesta za 440 izvršilaca, popunjeno sa 364 izvršioca na neodređeno vrijeme i jednog službenika u svojstvu vršioca dužnosti direktora, 17 Područnih jedinica i vozni park od 67 službenih vozila, potrebno je da Uprava za šume formira svoju jedinicu za unutrašnju reviziju – poručili su iz DRI.

Utvrdili su da gorivo i mobilne telefone koriste shodno internim pravilima iz 2018. godine, s tim što se kod goriva ne drže uputstava, a pravilo za telefone im niјe usklađeno sa zakonskim propisima. Utvrdili su da u Upravi nemaјu limit za potrošnju računa za mobilne telefone, niti imaјu spisak zaposlenih koјi koriste mobilne telefone.

Kada su u pitanju јavne nabavke, DRI јe utvrdila da јe Uprava imenovala službenicu za javne nabavke – samostalnu savjetnicu I koja nema položen stručni ispit za rad na poslovima javnih nabavki.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:27