Са представљања пројекта Солари / IVAN PETROVIC-IPE
03/11/2021 u 13:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За проjекат Солари се већ приjавило 250 грађана

Суштина проjекта се огледа у томе да ће се грађанима коjи живе у кућама инсталирати фотонапонски систем чиjа jе снага од три, пет, седам или десет киловати. Коjа ће се инсталациjа примиjенити зависи од до тада просjечне потрошње грађанина, рекао jе Ђукановић

На jавни позив за учешће у Солари 3000+ и 500+, коjи jе обjављен у понедjељак, већ се приjавило 250 грађана, саопштио jе предсjедник Одбора директора Електропривреде (ЕПЦГ) Милутин Ђукановић и додао да су у том проjекту сви побjедници.

Ђукановић jе рекао да су у проjекту Солари 3000+ за грађане и 500+ за компаниjе сви побjеднци - грађани, ЕПЦГ и комплетан привредни систем.

image

Ђукановић

IVAN PETROVIC-IPE

„Суштина проjекта се огледа у томе да ће се грађанима коjи живе у кућама инсталирати фотонапонски систем чиjа jе снага од три, пет, седам или десет киловати (kW). Коjа ће се инсталациjа примиjенити зависи од до тада просjечне потрошње грађанина“, рекао jе Ђукановић на радном доручку са новинарима, поводом обjављивања jавног позива.

ЕПЦГ и Фонд за заштиту животне средине (Еко фонд), обjавили су у понедjељак jавни позив чиjи jе предмет изградња интегрисаних соларних електрана, кроз финансирање и субвенционирање корисника за куповину и уградњу фотонапонских система снаге до десет киловати (кW) за индивидуалне стамбене обjекте, односно фонапонских система снаге до 30 kW за предузећа и грађане, власнике пословних обjеката.

image

ЕПЦГ представља пројекат

IVAN PETROVIC-IPE

Носилац финансирања проjекта jе ЕПЦГ, а из средстава Еко фонда обезбиjедиће се петина средстава за реализациjу проjекта, кроз додjелу субвенциjе од 20 одсто за уградњу фотонапонских панела за домаћинства, предузећа и грађане

Проjекат Солари 3000+ и 500+, вриjедан 30 милиона ЕУР, представља почетак енергетске транзициjе у Црноj Гори и jедну од наjзначаjниjих инвестициjа у енергетском сектору у посљедњих 40 година.

Ђукановић jе казао да jе ЕПЦГ обезбиjедила кредит за грађане и набавку комплетне опреме.

„Само по том основу грађани ће значаjно да уштеде, а суштна jе да кредитна обавеза за отплату те опреме, а уjедно и електричне енергиjе, буде мања од до тада просjечног рачуна за елекричну енергиjу. То значи да грађани, плаћаjући опрему и електричну енергjу у том периоду, послиjе отплате добjаjу електричну енергиjу бесплатно. До тада укупни трошкови за опрему и електричну енергиjу биће им мањи од просjечног рачуна за струjу“, обjаснио jе Ђукановић.

Он jе рекао да jе ЕПЦГ основала предузеће ЕПЦГ Солар Градња коjа ће се бавити свим пословима везаним за проjекат.

Заинтересовани купац приjаву за фотонапонске системе попуњава на саjту ЕПЦГ или испуњавањем формулара коjи може да преузме на шалтерима локалне jединице ФЦ Снабдиjевање.

Рок за подношење приjава jе 60 дана.

Ђукановић jе рекао да ће се у ЕПЦГ потрудити да грађанин не мора нигдjе да иде из своjе куће.

„Наше службе ће припремити сву документациjу - од захтjева према локалноj самоуправи, Снабдиjевању, министарству. То ће грађанин потписивати, али ће службе ЕПЦГ то умjесто грађана завршавати“, навео jе Ђукановић.

Он jе обjаснио да ће се потом направит ранг листа. Од значаjа ће бити просjечан рачун коjи jе потрошач имао до сада, просjечно примање по члану домаћинства и исказана жеља грађанина, коjи се гриjе на чврста горива, да пређе на електричну енергиjу.

Ђукановић jе наjавио и да ЕПЦГ већ спрема документациjу за Солари 10000+.

На питање да ли ће корисници проjекта моћи да буду и грађани коjи немаjу легализован обjекат, Ђукановић jе рекао да што се ЕПЦГ тиче то неће бити проблем.

„Тамо гдjе постоjи броjло и законски услови ми ћемо то да урадимо. На осталим органима jе да донесу коначне одлуке“, рекао jе Ђукановић и позвао грађане коjи немаjу легализован обjекат да се приjаве.

image

Ровчанин

IVAN PETROVIC-IPE

Извршни директор ЕПЦГ, Никола Ровчанин, казао jе да проjекат Солари иде у корак с временом, да jе раме уз раме са савременом Европом и у корак са енергетским потребама енергетског сектора не само Црне Горе већ и свиjета.

„Довести грађане у позициjу да сами производе електричну енергиjу jесте велики успjех“, навео jе Ровачнин.

Он jе рекао да не постоjи ниjедан разлог да сви грађани, коjи имаjу услове и чиjа домаћинства имаjу адекватан соларни потенциjал, не учествуjу у овом проjекту.

Ровчанин jе навео да се са овим проjектом очекуjе енергетска револуциjа.

Извршни руководилац Функционалне цjелине Производња и менаџер проjекта, Боjан Ђордан, казао jе да проjекат омогућава jедноставност техничке изведбе, односно само прикључење на мрежу, у односу на све друге капиталне велике проjекте.

„Овдjе jе прикључење већ постављено, инфраструктура постоjи и треба искористити предност да се на мjесту потрошње врши производња електричне енергиjе“ обjаснио jе Ђордан.

То jе, како сматра, проjекат коjи грађанма даjе одређени вид енергетске независности и простор да сами управљаjу своjом производњом.

„За износ свог мjесечног рачуна моћи ћете да отплаћуjете своjу соларну електрану на неки период до десетак година наjвише, након чега имате своjу фото-напонску електрану. Производићете енергjу за себе и сваки вишк ћете пласирати у мрежу коjи jе ЕПЦГ обавезна да откупи“, навео jе Ђордан.

Он jе додао да би се прве инсталациjе могле очеквати у фебруару.

Извршни директор Еко-фонда Драшко Бољевић казао jе да та институциjа учешћем у овом проjекту испуњава jедну од своjих мисиjа, а то jе учетвовање у проjектима зелене енергиjе, на начин што ће да даjе субвенциjе грађанма и предузећима.

„Оваj проjекат Еко-фонд третира као одскочну даску у свом даљем развоjу. Износ субвенциjе ће бити 20 одсто и новац jе омогућен за сваког корисника коjи буде испунио услове да учествуjе у проjекту“, закључио jе Бољевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:11