/ -FOTO: DAN
12/08/2022 u 09:08 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za sporazum sa Ukrajinom ovlašćeni Luka Bar i Montekargo

Podsjećamo da Vlada Crne Gore, u tom slučaju, ne bi bila ugovorna strana, jer je riječ o komercijalnim, a ne međudržavnim ugovorima, naveli su iz Ministarstva kapitalnih investicija

Inicijativa kojom se Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori obratila Ministarstvu kapitalnih investicija, kojom je iskazana zainteresovanost za sve vrste pretovara suvih tereta, tečnih tereta i kontejnera, odnosno za žitarice, naftne derivate i druge vrste robe u ovoj fazi, odnosila se samo na dobijanje informacija koji se odnose na kapacitete Luke Bar o čemu je Ministarstvo obavijestilo Ambasadu, saopštili su "Danu" iz ovog resora.

– U slučaju postojanja daljeg interesovanja sa ukrajinske strane, neophodno je pristupiti pregovorima sa organima upravljanja privrednih društava koja upravljaju lučkim područjem, kao i organima upravljanja AD "Montekargo", koji bi za cilj imali eventualno zaključivanje komercijalnih ugovora. Podsjećamo da Vlada Crne Gore, u tom slučaju, ne bi bila ugovorna strana, jer je riječ o komercijalnim, a ne međudržavnim ugovorima – navode iz ovog resora.

Iz ministarstva na čijem je čelu Ervin Ibrahimović poručuju da su o uslovima saradnje i potencijalnim modelima iste, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, da pregovaraju i eventualni ugovor o saradnji potpišu, ovlašćeni predstavnici privrednih društava, u skladu sa najboljim interesom privrednog društva.

– Naravno, imajući u vidu značaj ovakvih komercijalnih poslova, ne samo za Luku Bar, nego i za ostale privredne subjekte u Crnoj Gori, Ministarstvo kapitalnih investicija je spremno da pruži punu administrativnu podršku kako bi se omogućili što bolji preduslovi za realizaciju komercijalnog ugovora, ukoliko bi došlo do njegovog zaključenja. Imajući u vidu da na području Luke Bar postoje specijalizovani terminali za suve rasute terete, terminal za tečne terete, terminal za RO-RO i generalne terete/kontejnerski terminal, Luka Bar sasvim izvjesno može pružiti sve lučke usluge koje su bile predmet načelnog interesovanja Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori. Podrazumijeva se, o konkretnim mogućnostima i uslovima saradnje, Luka Bar će biti u mogućnosti da se odredi tek nakon dobijanja preciznije definisanih potreba sa ukrajinske strane – poručili su iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Ukrajina ima širok dijapazon proizvoda za izvoz

Ukrajina i Rusija su krajem jula potpisale sporazum o izvozu žita iz ukrajinskih luka, a sporazum će omogućiti Ukrajini da izveze 22 miliona tona žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda koji su zbog rata zaglavljeni u crnomorskim lukama.

Prije dva dana prvi brod sa žitom doplovio je u Jadransko more i iskrcao žitarice u albansku luku Drač.

U Ukrajini je zastupljena proizvodnja električne energije, goriva, crne i obojene metalurgije, hemijska i petrohemijska i gasna, mašinska i metaloprerađivačka, šumarska, drvna celuloza i papir, građevinarski materijali, svjetlost, hrana i drugo. Industrija je 2012. činila 26% BDP-a ove istočnoevropske države.

Naime, nedavno je ukrajinski sajt GMК.Centar, specijalizovan za tešku industriju plasirao vijest, da je Vlada Ukrajine, preko svog diplomatskog predstavništva u Crnoj Gori zatražila informacije o traženju alternativnih ruta za izvoz dobara iz ukrajinskih luka.

Кako je tada izvijestio navedeni portal, ukupan kapacitet luke dostiže pet miliona tona godišnje, a u prosjeku se koristi samo 50 odsto njenog potencijala.

Кako je ranije izvijestio GMК.Centar, u maju je prvih 35 hiljada tona ukrajinske rude prevezeno kroz luku Кonstanca u Rumuniji.

Pored toga, krajem maja poljska luka Svinoujšće poslala je prvi dio od 30 hiljada tona ukrajinske rude gvožđa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:36