Penzioneri / - Б.Је.
23/01/2023 u 20:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zahtjev Pokreta penzionera za subvencijom od 350 eura za nabavku ogrijeva i dalje aktuelan

Pokret penzionera još početkom novembra prošle godine obratio Ministarstvu rada i socijalnog staranja sa zahtjevom da se penzionerima sa najnižim primanjima besplatno obezbijede drva za ogrijev ili novčana pomoć u iznosu od 350 eura za ove namjene

Najavljena pomoć Vlade Crne Gore penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja koji su najviše pogođeni inflacijom energenata dobro će doći svima koji nijesu su mogućnosti da iz svog osiromašenog budžeta izdvoje sredstva za ogrijev, kazao je predsjednik Pokreta penzionera Crne Gore, Svetozar Čabarkapa.

Podsjeća da se Pokret penzionera još početkom novembra prošle godine obratio Ministarstvu rada i socijalnog staranja sa zahtjevom da se penzionerima sa najnižim primanjima besplatno obezbijede drva za ogrijev ili novčana pomoć u iznosu od 350 eura za ove namjene.

“Zahtjev je argumentovan visokim povećanjem cijena svih energenata, porastom cijena osnovnih prehrambenih namirnica i visokom stopom inflacije. Svjedoci smo da su sve ove okolnosti dovele do naglog pada životnog standarda i osiromašenja posebno kategorije penzionera sa najnižim penzijama koja je iznosila 165. eura. Zbog toga je tada traženo da subvencije za nabavku ogrijeva za zimu ne bi smjela da bude niža od 350 eura”, istakao je Čabarkapa.

Sada, dodao je, iako najniža penzija iznosi 250 eura, u Pokretu penzionera smatraju da je njihov ranije postavljeni zahtjev za subvencijom od 350 eura za nabavku ogrijeva i dalje realan i aktuelan.

“Jer, cijene i dalje bilježe osjetan rast kao i inflacija, tako da se efeki povećanja najnižih i porast svih penzija putem usklađivanja, sve manje osjećaju. Izdvajanje od najnižih, nominalno uvećanih, penzija za nabavku skupog ogrijeva je veliki teret koji mnogi penzioneri ne mogu podnijeti”, naglasio je on.

Imajući u vidu da je, kaže Čabarkapa, Crna Gora dobila 30 miliona bespovratne pomoći u okviru paketa energetske podrške Evropske unije u Pokretu penzionera smatraju da sredstva u iznosu od 8,5 miliona treba bar udvostručiti kako bi oko 42.000 penzionera dobili subvencije od 350 eura koliko iznosi pomoć za 6.350 korisnika materijalnog obezbjeđenja.

“Na taj način bila bi postignuta puna svrha i smisao jedne humane i socijalno opravdane mjere u korist penzionera”, zaključio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 08:34