/ фото: Срђа Бољевић
26/10/2021 u 09:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Започеле редовне годишње консултације са ММФ-ом

Гувернер је саопштио да ЦБЦГ пажљиво и детаљно сагледава ситуацију и трендове

Гувернер Централне банке Црне Горе Радоје Жугић са сарадницима одржао је видео састанак са тимом Међународног монетарног фонда, кога предводи Срикант Сесхадри, шеф мисије ове институције за Црну Гору.

Овим састанком су започеле редовне годишње консултације по члану IV Статута ММФ-а које ова институција обавља са свим земљама чланицама.

- Презентујући представницима ММФ-а кључне трендове који карактеришу банкарски сектор Црне Горе, гувернер Жугић је констатовао да су банке стабилне и ликвидне, те да је коефицијент солвентности на нивоу система скоро двоструко већи од прописаног законског минимума, док су депозити на историјском максимуму.  Представници ММФ-а интересовали су се за планове ЦБЦГ у вези са трајањем мјера подршке које је ова институција креирала на почетку и током КОВИД пандемије. Гувернер је саопштио да "ЦБЦГ пажљиво и детаљно сагледава ситуацију и трендове, те да ће, у складу са тим, постепено укидати мјере на начин који неће угрозити текући опоравак економије нити стабилност банкарског система- речено је из ЦБЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:11