Са протеста рудара прошле седмице / Б.Б.
15/03/2022 u 08:28 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Запослени у јами Биочки стан плате очекују до краја седмице

Предочено нам је да су преговори о даљој сарадњи или куповини рудокопа од стране "Bumeha" у току. Од тога ће зависити и наставак производње у јами Биочки стан, наглашавају из синдиката

Око стотину запослених у јами Биочки стан на рудокопу Сеоца до краја ове седмице очекују да им пољска фирма "Bumeh" исплати плате за јануар и фебруар. Рудари су недавно протестовали испред јаме јер је послодавац од 28. фебруара обуставио производњу неисплативши им зараде и порезе и доприносе. Из Синдикалне организације рудокопа Сеоца за "Дан" су казали да су их јуче из "Bumeha" обавијестили да представници те фирме преговарају са компанијом Унипром метали.

– Предочено нам је да су преговори о даљој сарадњи или куповини рудокопа од стране "Bumeha" у току. Од тога ће зависити и наставак производње у јами Биочки стан – наглашавају из синдиката.

С обзиром на то да је производњу прекинуо послодавац рудари су од 28. фебруара на плаћеном одсуству од 70 одсто од плате. Половину јануарске плате "Bumeh" им је исплатио прије неколико дана, а новац за други дио те зараде, као и за фебруарску, обезбиједиће од матичне фирме у Пољској од које очекују пренос средстава. "Bumeh" са фирмом Веселина Пејовића по уговору о сарадњи од 2016. године експлоатише руду из јаме Биочки стан на Сеоцима. Након протеста рудара из пољске фирме су саопштили да су проблеми настали јер им Унипром метали не уплаћују редовно уговорене обавезе по основу којих су им дужни око милион еура, због чега су покренули спор у Привредном суду. Међутим, из Унипрома су демантовали те наводе истичући да су неизмирене обавезе према "Bumehu" настале јер су им испоручивали руду неочишћењу кречњаком због чега су имали приговор купаца, те да ће то доказати на суду. Фактура за јануар коју је "Bumeh" доставио Унипрому, навели су из те компаније, још није пристигла за наплату. Пољској фирми због дуга од преко пола милиона еура према држави рачун је у блокади од средине фебруара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:31