фото: ЦЕДИС / - BORIS SEKULARAC
03/03/2022 u 12:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Завршена градња трафостанице "Веље брдо"

- Градњом овог објекта рјешава се и проблем преоптерећења дугих и непоузданих далековода “Даниловград” и “Војни логор” - наводе из ЦЕСИД-а

Радови на изградњи милион и 16 хиљада еура вриједне трафостанице 35/10 кВ "Веље брдо" успјешно су приведени крају.

Како наводе из Црногорског електро-дистрибутивног центра, изграђен је нови објекат трафостанице, уграђена 35кВ и 10кВ ваздухом изолована постројења и трансформатори (35/10кВ 2 x 2,5МВА), са уклапањем трафостанице у 35кВ мрежу. Радове на изградњи објекта изводио је "Еминент" доо Подгорица, са подуговарачима компанијама “Еурозоx” и “ГЕОТИН МНЕ”. 

У ЦЕДИС-у очекују покретање поступка техничког прегледа, након којег ће бити могуће прецизније одредити термин пуштања објекта под напон. 

 - Изградњом трафостанице “Веље Брдо” створени су услови за побољшање квалитета у напајању електричном енергијом за око 1.300 корисника са подручја: Рогама, Вељег Брда, Врањских Њива, Милетиних Њива, Дрезге, Радеће, дијела Загорича … Такође, боље напајање може очекивати и око 300 корисника са подручја Старе Златице, Смоковца и Дољана - наглашавају они.

Како истичу ,инфраструктурна важност нове трафостанице  је посебно  изражена имајући у виду вишегодишњи тренд повећања броја корисника електродистрибутивне мреже на наведеним подручјима, а отвара се и могућност за развој 10кВ мреже и прикључење нових индивидуалних и стамбено-пословних објеката.

 - Градњом овог објекта рјешава се и проблем преоптерећења дугих и непоузданих далековода “Даниловград” и “Војни логор”, а формирање нове напојне тачке је и предуслов за растерећење постојеће трафостанице 35/10кВ “ГОРИЦА-Б“. На примарној мрежи ЦЕДИС реализује и пројекте изградње трафостанице 35/10кВ “Дукло”, као и реконструкцију 10кВ постројења у подгоричкој ТС 35/10кВ “Центар”, за које је планиран износ од око 3.3 милиона еура - закучују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 22:26