Илустрација / - Архива
29/05/2022 u 07:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због акциза на пластику, држава да помогне домаћим фабрикама воде

Плаћање акцизе на пластику за једнократну употребу, и поред огромног увоза воде, може довести у лош положај брендове из Црне Горе у односу на иностране

Усвајањем Закона о акцизама почетком маја, парламент је домаћим фабрикама за флаширање воде увео још један намет за наплату. Плаћање акцизе на пластику за једнократну употребу, и поред огромног увоза воде, може довести у лош положај брендове из Црне Горе у односу на иностране. Такође, тржиште је преплављено водама из увоза, па је само у претходној години увезено преко 22 милиона литара флаширане воде.

Увођење акцизе на пластику за једнократну употребу, 40 центи по килограму, финансијски ће додатно оптеретити фабрике вода из Црне Горе. Нови намет не односи се на амбалажу у којој су готови производи, па ће са друге стране, увозни брендови на тржишту имати бољи положај.

"Рачунајући сав овај притисак, медијски, маркетиншки, повезаност индустрија сокова и вода из иностранства у Црној Гори. Тако одређени брендови захтијевају да имате у понуди само њихову воду, а да не можете имати неку другу, доводи до тога да црногорске фабрике вода послују на ивици рентабилности", каже шеф медијског тима СДП-а Мирко Станић.

Иако нови намет највише погађа домаће произвођаче, од њих нијесмо могли да добијемо коментар. из Министарства пољопривреде нијесмо успјели да дођемо до тачног податка у којем проценту увозна вода покрива наше тржиште. Станић наглашава да је Црна Гора у претходној деценији издвојила огромна средства за увоз воде.

"Тај увоз је на десетегодишњем нивоу неколико десетина милиона, а можда чак и стотину милиона еура. Значи из ове земље се излио буквално толики новац који је довољан за изградњу десетак болница или 50 школа само на то што смо купили воде из увоза", каже Станић.

Он поручује да би држава требала да помогне домаћим компанијама како би имале бољи или макар једнак положај у односу на увозне брендове. Угоститељи у понуди углавном имају воде из региона, док грађани преферирају домаће производе.

"Из Црне Горе продавачи, треба мало више да их критикујемо. Треба да раде мало више и да дође да понуди то. Овдје, у нашем ресторану то се није десило и користимо увозну воду, најприступачнија је по цијенама и увијек је има", наводи угоститељ из Улциња Беким Шурла.

Само у претходној години у увезено је 22,8 милиона литара флаширане воде. Из Владе најављују добру туристичку сезону, а да ли ли ће се туристи освјежавати увозном или водом флашираном у Црној Гори остаје да видимо.

(извор ТВЦГ)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:21