Министарка у Луци Бар ”обишла” увезену пшеницу / -Влада Црне Горе
09/05/2022 u 17:26 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због губитака државе на житу које је купила влада Душка Марковића тужилаштво пребира "француску пшеницу"

Да посао није био добар, показује и извјештај Државне ревизорске институције у којем је констатовано да је губитак на овом послу, из документације у коју је ДРИ имала увид, скоро пола милиона еура

Специјално државно тужилаштво планира да испита све трансакције око увоза и складиштења пшенице коју је влада Душка Марковића, односно Министарство економског развоја тадашње министарке Драгице Секулић, купило у Француској у априлу 2020. године, као и чињеницу да је држава на овом послу изгубила преко пола милиона еура, сазнаје "Дан" из више добро обавијештених извора.

Финансијски губици у овом послу највјероватније су проузроковани плаћањем врло високе цијене складиштења пшенице у Луци Бар у хангарима "Јадроагента", а тужиоци, према нашим незваничним сазнањима, наводно сумњају да је неко игнорисао понуде за складиштење које су биле знатно повољније од оних које је Влада плаћала.

Влада, чији је премијер био Душко Марковић, купила је 10.500 тона француске пшенице по већој цијени због епидемије вируса корона, за укупно 2,4 милиона еура (или 229,23 еура по тони), а комплетан поступак набавке, као и све релевантне информације у вези са преговарањем и куповином од фирме Transgrain France S.A.S., прогласила је тајном.

Нова власт је скинула ознаку тајности након претходно прибављеног мишљења Дирекције за тајност података.

Држава је муку мучила са француском пшеницом, јер су многи сумњали у њен квалитет, а неколико пута је била нападнута болестима, па се и ту морало интервенисати.

Коначно пшеница је продата албанској компанији ATLAS MILLS S.R.L., која је била једини понуђач. Пшеница је продата 9. децембра 2021. године по цијени од 247,50 еура по тони, односно у укупном износу од 2.598.750,00 еура. Средства су са рачуна купца у Тирана банци уплаћена на девизни рачун Министарства финансија и 30. децембра тај износ је пренесен на рачун Државног трезора.

Колико је коштало складиштење?

Бивши министар МЕР-а Јаков Милатовић је упозоравао да Лука Бар више од пола године сваког мјесеца испостављала држави рачун у износу од 48.250 еура за чување житарице у транзитном силосу.

Тада је објаснио да Црна Гора трпи штету због ове пшенице јер она није складиштена у одговарајућим условима и силосима, те да су силоси у Бару транзитни и немају услове за дугорочно складиштење.

Бивша министарка економије Драгица Секулић, чији је ресор у име Владе набавио пшеницу, раније је казала да ново руководство министарства глуми истражне органе како би забављало васколику јавност, те да би се "као одговорни професионалац који је поштено и законито радио свој посао, никада не бјежећи од било какве врсте одговорности и вјерујући у исправност својих одлука" одазвала позиву тужилаштва ако се отвори било који предмет на било коју тему из ресора који је покривала.

Да посао није био добар, показује и извјештај Државне ревизорске институције у којем је констатовано да је губитак на овом послу, из документације у коју је ДРИ имала увид, скоро пола милиона еура.

– Када се узму у обзир фактурна вриједност пшенице добављача – Transgrain France S.A.S. 2.406.915,00 еура, трошкови шпедиције, манипулације и складиштења фактурисани од "Јадроагента" д.о.о. Бар у укупном износу од 646.914,09 еура и приход од продаје албанској компанији ATLAS MILLS S.R.L., у износу од 2.593.552,50 еура (не рачунајући трошкове банкарске провизије, калирања робе и сл.), долази се до податка да је овим послом држава изгубила више од 460.276,00 еура – пише у извјештају ДРИ.

Поред овога што наводи ДРИ, треба нагласити да је било још разних трошкова. На примјер, пшеница је у силосима Луке Бар штићена у три наврата поступком фумигације и додатно још једном елевацијом (премјештањем из ћелије у ћелију). Само трошкови "лијечења" пшенице од "жижака" у два наврата, достигли су 20.000 еура.

А колико је та пшеница била потребна Црној Гори, говори чињеница да је скоро нико није хтио.

Из Министарства економског развоја су, док је пшеница још била у Луци Бар, упутили око 100 дописа и ургенција општинама како би утврдили стварну потребу за интервенцијом на тржишту, од чега су три општине (Тиват, Цетиње и Херцег Нови) изразиле потребу да се снабдију брашном под условима који су прописани планом за интервентне набавке. Те општине су укупно тражиле око 20 тона пшенице у интервалу од мјесец дана. То је била занемарљива количина да би пшеница била пуштена у промет, а Министарство економског развоја је закључило да нема и да није било озбиљног поремећаја на тржишту, односно, да пандемија није изазвала несташице брашна.

Како из министарства наводе, те ствари показују да је набавка пшенице била непотребна и неутемељена на стварним потребама тржишта "како у вријеме њене набавке, тако и касније током трајање пандемије коронавируса".

За сада се зна да нас је та пшеница захваљујући влади Душка Марковића отјерала у минус од преко пола милиона еура, а влада Здравка Кривокапића је, опет, несмотрено, по систему "да што мање изгубимо", продала у тренутку када је њена цијена расла из дана у дан.

Пшеница из Француске је тако завршила у Албанији, а продата је свега два мјесеца прије руског напада на Украјину и велике кризе снабдијевања храном. Продали смо је за нешто више од 247 еура по тони, а ових дана њена цијена је достигла рекордних 340 еура по тони. Тај губитак се мора прихватити јер у Влади нису могли знати да ће избити рат у Украјини, мада су многа предвиђања ишла у корист томе.

Лоша срећа или незнање? Или обоје? У сваком случају тужиоци ће испитати како смо успјели да пшеницу скупо платимо, скупо складиштимо и јефтино продамо.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:08