БОКА КОТОРСКА, ТУРИЗАМ / ФОТО: ЛАЗАР РУЖИЋ
04/03/2022 u 11:42 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због рата у Украјини, Црна Гора остаје без 150 милиона прихода

Према статистичким подацима из 2021. године Црна Гора је од туриста из Русије и Украјине приходовала око 150 милиона еура. С обзиром на тренутну ситуацију у Украјини и Русији тешко је очекивати да туристи из тих земаља дођу на љетовање ове сезоне

Рат у Украјини негативно ће се одразити на туристичку сезону у Црној Гори, оцијенили су из Националне туристичке оргтанизације (НТО) и додали да се може очекивати пад броја туриста из Украјине и Русије током љетње сезоне. У којој мјери се може очекивати пад броја туриста нијесу могли прогнозирати.

– НТО пажљиво прати ситуацију у Русији и Украјини. У овом тренутку због ратних дешавања, обустављене су промотивне активности које смо планирали, али се надамо да ће се политичка ситуација стабилизовати. Вјерујемо да ће у будућности туристи из Украјине и Русије поново доћи на одмор у Црну Гору, која им је већ годинама једна од омиљених дестинација. У прилог томе говори и чињеница да је значајан број туриста из Украјине и Русије, купио некретнине у Црној Гори, да многи од њих овдје имају бизнис активности, а није занемарљив број ни оних који су се одлучили да остану да живе у ЦГ – казали су "Дану" из НТО.

"Дан" је на основу доступних статистичких података покушао доћи до рачунице о негативном утицају рата у Украјини на туристичку сезону у ЦГ. У 2021. години из Русије и Украјине у Црну Гору је дошло 244 хиљаде туриста, што је 15,8 одсто од укупног броја. Туристи из Украјине и Русије су остварили преко два милиона ноћења, што је 21,3 одсто од укупног броја, показују подаци Монстата. У просјеку су боравили у Црној Гори 8,24 дана. С обзиром да је према статистичким подацима просјечна дневна потрошња туриста 75 еура, то би значило да је Црна Гора у 2021. години од туриста из Русије и Украјине приходовала око 150 милиона еура. Та цифра се добија када се помножи број туриста (244.022) са просјечном дневном потрошњом (75) и просјечним бројем дана боравка туриста из ове двије земље (8,24). Приход од туризма у прошлој години је износио преко 700 милиона еура.

Буџет за промоцију драстично умањен

Из НТО су још једном указали да када jе риjеч о промотивним активностима, потребно jе имати у виду да су Законом о буџету за 2022. годину средства намиjењена реализациjи програма рада Националне туристичке организациjе драстично умањена.

– Националноj туристичкоj организациjи за активности на реализациjи програма рада опредиjељено jе свега 14 одсто износа коjи jе био у 2021. години, што представља наjвеће смањење буџета НТО икада. Упркос значаjно умањеним средствима, НТО ЦГ, као кровна институциjа за промоциjу црнгороског туризма, учиниће максималан напор да обезбиjеди што квалитетниjу промоциjу Црне Горе као туристичке дестинациjе – казали су из НТО.

У овој години се очекивао и већи број гостију са ових тржишта, посебно из Украјине. Уколико садашња ситуација потраје, тешко је очекивати да ће са тих тржишта уопште и бити туриста ове сезоне, тако да се може рећи да ће због рата у Украјини Црна Гора готово извјесно остати без око 150 милиона еура прихода од туризма у овој години. Лани је из Украјине дошло 136 хиљада туриста што је два и по пута више него у 2019. години, док је из Русије лани дошло 108 хиљада туриста, што је значајно мање у односу на 2019. годину када је из Русије боравило 385 хиљада туриста.

– Имаjући у виду да се ради о тржиштима коjи заjедно са земљама региона чине гро туристичког промета у Црноj Гори и спадаjу у топ 5 земаља одакле долази наjвећи броj туриста, сасвим сигурно да ће ратна криза коjа се тренутно дешава имати негативне ефекте по туристичку сезону у Црноj Гори – навели су из НТО.

У овом тренутку због ратних дешавања, обустављене су промотивне активности које смо планирали, али се надамо да ће се политичка ситуација стабилизовати, казали су из НТО

Питали смо их и да ли и на који начин и на којем тржишту ЦГ може надомјестити недолазак туриста из Украјине и Русије.

– Упркос чињеници да су тржишта Русиjе и Украjине веома важна за ЦГ као туристичку дестинациjу, пандемиjа корона вируса са коjом се циjели свиjет суочава већ неколико година, показала jе да се не можемо ослањати на неколико традиционалних тржишта већ да морамо радити на диверзификациjи туристичког тржишта. У том смислу, Црна Гора jе jош претходне године започела интензивне маркетиншке активности на широком диjапазону разних тржишта. Током октобра организовали смо два вебинара за пољске и турске туроператоре коjима смо представили понуду дестинациjе, а такође, у периоду новембар – децембар били смо домаћини неким од наjзначаjниjих туроператора из Турске, Мађарске, Албаниjе, Словениjе и Француске. Том приликом, у циљу успостављања сарадње за 2022. годину организовали смо пословне радионице са туроператорима, на коjима jе учествовало преко 200 привредника из Црне Горе. У октобру смо учествовали и на саjму IFTM Top Resa 2021 у Паризу, док смо у новембру понуду Црне Горе представили на Свjетскоj берзи путовања WTM 2021 (World Travel Market) у Лондону. Имаjући у виду да Црна Гора има велики потенциjал када jе риjеч о MICE туризму, почетком децембра представили смо конгресну понуду Црне Горе на специjализованом саjму IBTM World у Барселони. Током фебруара смо организовали промоциjу туристичке понуде за преко 50 представника туроператора и медиjа из Уjедињених Арапских Емирата. Имаjући у виду да jе национална авио компаниjа Ер Монтенегро наjавила директне авио линиjе ка Прагу, организовали смо вебинар за чешке и словачке туроператорe. Промотивне активности планирамо и на тржишту Велике Британиjе, гдjе ћемо у априлу учествовати на Б2Б радионици New Deal Europe 2022, као и у Франкфурту на сајму конгресне индустрије и пословних путовања – навели су из НТО.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 15:11