/ Фото: Лазар Ружић
28/02/2022 u 13:33 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због сукоба у Украјини притисак на цијене ће бити још већи

Не стоји тврдња да је програм "Европа сад" узрок раста цијена у Црној Гори, тврде из Спајићевог ресора

Државна секретарка за развојне економске политике у Министарству економског развоја Милена Липовина-Божовић казала је да ће због дешавања у Украјини притисак на цијене бити још већи.

- Црна Гора је јако изложена свим глобалним кретањима. Наша земља нема закон о ограничавању цијена и није имала закон о робним резервама, Закон о акцизама трећи пут је враћен из парламента, па Влада има лимитирајуће услове у којима може да ђелује- казала је данас Липовина-Божовић на конференцији за новинаре. 

image

Липовина Божовић

Фото: Саша Матић

Она каже да је инфлација у Црној Гори увозна, те да је наша земља је увозно зависна кад је у питању економија, па смо осуђени да трпимо посљедице глобалних дешавања.

Стога је, како је истакла, повећање плата кроз програм "Европа сад" био најефикаснији начин да се очува животни стандард грађана.

- Јануарска инфлација на годишњем нивоу у Црној Гори је неких 5,6 одсто, што је на нивоу просјека Европске уније. Осуђени смо да трпимо посљедице онога што се дешава на глобалном нивоу. Сад је то додатно изражено због украјинске кризе и за очекивати је да ће притисак на цијене бити већи. Не стоји тврдња да је програм "Европа сад" узрок раста цијена у Црној Гори- закључила је Липовина Божовић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 23:38