RADNICI ZELJEzare / - ZELJKO SAPURIC
21/12/2022 u 12:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Željezara nije prodata EPCG, Toščelik traži da se radnici odreknu tužbi

Poslali su dvije verzije izjava, jedna je prema svim ranicima koji trreba da se obavežu da neće tužiti „Tosčelik“ u budućnosti, što je smiješno jer da smo htjeli već bi ih tužili, naveo je predstavnik radnika

Nikšićka Željezara nije juče, kako je bilo najavljeno, postala dio Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). Predstavnici njenog sadašnjeg vlasnika, turske firme Tosčelik nisu se pojavili u Nikšiću gdje je trebalo da bude potpisivanje ugovora o prodaji imovine Željezare EPCG-u, ali su dostavili formulare na potpis bivšim radnicima od kojih zahtijevaju da se odreknu tužbi koje su pokrenuli protiv njih kao poslodavca.

- Poslali su dvije verzije izjava, jedna je prema svim ranicima koji trreba da se obavežu da neće tužiti „Tosčelik“ u budućnosti, što je smiješno jer da smo htjeli već bi ih tužili. Druga verzija je prema radnicima koji već vode postupak protiv Tosčelika kao poslodavca zbog neuplaćivanja minulog staža, visine koeficijenta i zbog povreda na radu. Na našu inicijativu u te izjave dodato je da one važe samo ako Tosčelik proda imovinu EPCG-u, rekao je za Portal RTNK predstavnik bivših radnika Ivan Vujović.

Naveo je da to nije lako, jer su ljudi plaćali advokate, sad treba da plate sudske troškove, a od 1. septembra, kada im je Tosčelik uručio otkaze ne primaju platu.

- Ne znam zbog čega sve ovo rade, posebno zbog činjenice što se EPCG u zaključcima nakon prošlog sastanka sa predstanicima turskog vlasnika u Podgorici obavezala da će preuzeti troškove sudskih postupaka u slučaju da radnici ne pristanu da tužbe povuku. Ti troškovi otprilike iznose oko 100.000 eura, istakao je Vujović.

Predstavnici Vlade, EPCG-a, Opštine Nikšić i turske kompanije Tosjali holding, čija je ćerka firma Tosčelik, o prodaji imovine Željezare razgovarali su u Podgorici 6. decembra. Tada je dogovoreno da Tosčelik imovinu Željezare proda EPCG-u za 20 miliona eura, s tim što bi prvu ratu od 15 miliona uplatili do 15. januara, a drugu od pet do 15.februara.

Uplatom prve rate EPCG bi, kazao je tada predsjednik Odbora direktora te kompanije Milutin Đukanović, mogla da raspolaže sa Željezarom. Đukanović je tada najavio da bi uposlili svih 229 otpuštenih radnika Željezare, a da planiraju da fabriku pokrenu odmah po preuzimanju.

“Mi nastavljamo sa protestom koji smo započeli prije sedam mjeseci i ne odustajemo od naših zahtjeva. Državi, Tosčeliku i EPCG poručujemo da što prije završavaju posao oko prodaje Željezare, a sa nama će dobro morati da razgovaraju jer nećemo dozvoliti da se neko igra sa nama i našim životima”, poručio je u ime željezaraca Vujović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 09:34