Ozan  / Foto: Arhiva
10/11/2022 u 10:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Željezarci pisali turskoj ambasadorki: Ostavili su naše porodice bez hljeba

Menadžment Tosčelika je ignorisao svaki naš zahtjev i prema nama se odnio neodgovorno nakon 10, 20 i 30 godina radnog staža provedenih na najtežim radnim mjestima u proizvodnji, kazali su Željezarci

Sindiat organizacija Željezare uputio je pismo ambasadorki Turske u Crnoj Gori Songul Ozan, tražeći sastanak sa njom.

Oni tvrde da se Menadžment Toščelika neodgovorno ponio prema njima i da su njihove porodice ostavljene bez hljeba. 

Saopštenje Sindikata prenosimo u cjelosti:

Pretpostavljamo da ste upoznati sa situacijom u fabrici Tosčelik Željezara Nikšić u kojoj od 2. juna tekuće godine 235 zaposlenih pokušava da sačuva radna mjesta i izbori se za sopstvenu i egzistenciju članova svojih porodica, zbog odluke menadžmenta Turske kompanije, koja gazduje Nikšićkom Željezarom zadnjih 11 godina, da sve zaposlene u proizvodnji otpusti u momentu dok u Evropi i cijelom svijetu traje jedna od najvećih ekonomskih kriza u poslednjem vijeku.

Naš položaj je još više pogoršan od 31. avgusta ove godine odlukom Poslodavca da uruči otkaze Ugovora o radu za 229 zaposlenih iako su svi zaposleni i Sindikalna organizacija skoro 3 mjeseca pokušavali da sa Poslodavcem pronađu zajednički jezik i ubijede ga da takav radikalan potez nije rješenje i da zaposleni kroz saradnju sa lokalnom samoupravom i Vladom uključujući i samog premijera Crne Gore žele da se pronađe rješenje koje bi bilo prihvatljivo za obje strane kako za zaposlene tako i za Poslodavca.

Nažalost, Menadžment Tosčelika je ignorisao svaki naš zahtjev i prema nama se odnio neodgovorno i poslovno neetički i ostavio nas i naše porodice bez hleba nakon 10, 20 i 30 godina radnog staža provedenih na najtežim radnim mjestima u proizvodnji.

Posebno smo rezignirani odnosom Tosjali Holdinga i Vlasnika Fuata Tosyali koji nijesu našli za shodno da dođu i porazgovaraju sa zaposlenima nego su gledali kako zaposleni od 20 avgusta tokom 24 sata svakog dana provode vrijeme na krovu fabrike braneći svoje pravo na rad i moleći Vladu svoje države da nam pritekne u pomoć i obezbijedni uslove da radimo i zaradimo za egzistenciju.

Shodno naprijed navedenom, a u kontekstu Ponude koju je EPCG poslala Tosyali Holding-u, zamolili bi smo Vas da nas primite na sastanak do kraja tekuće sedmice.

Na istom bi smo od Vas kao najvišeg diplomatskog predstavnika Turske u Crnoj Gori, zahtijevali da u ulozi medijatora diplomatski urgirate da Tosyali Holding ubrza proceduru prodaje imovine EPCG, čime bi se riješilo teško stanje radnika Tosčelika, a u isto vrijeme Tosljali Holding bi dobio zahtijevanih 20 miliona eura za imovinu fabrike.

Na kraju to bi bio doprinos i Države Turske, da se ova situacija riješi na obostrano zadovoljstvo i radnici bi Vam na tome bili zahvalni pri čemu naglašavamo da je naš stav prema Vama i Državi Turskoj prijateljski i da se ne može posmatrati u kontekstu stava koji imamo prema poslodavcu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 21:24