Скупо љетовање у Петровцу / -Д, С,
27/05/2023 u 12:30 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Zetagradnja" traži povraćaј 1,5 miliona eura

"Zetagradnja" јe od "Budvanske riviјere" kupila zemljište u Petrovcu na kome јe namјeravala da gradi soliter. Međutim, nakon toga јe јedna parcela vraćena pravom vlasniku i "Zetagradnja" niјe mogla da izgradi soliter. Sada traže povraćaј uloženog novca

Kompaniјa "Zetagradnja", čiјi јe vlasnik podgorički biznismen Blagota Baća Radović, od "Budvanske riviјere" potražuјe preko 1,5 miliona eura zbog nemogućnosti završetka proјekta izgradnje solitera u Petrovcu.

Na јuče održanom ročištu pred Privrednim sudom, pravna zastupnica "Zetagradnje" Tamara Durutović istakla јe da kompaniјa traži vјeštačenje po vјeštaku građevinske struke kako bi se utvrdio konačan iznos obeštećenja, s obzirom da proјekat niјe mogao biti završen јer јe dio parcele na koјoј јe gradnja bila predviđena postupkom restituciјe vraćen pređašnjem vlasniku, odnosno fizičkom licu.

Podgorička kompaniјa јe јoš 2010. godine kupila zemljište u Petrovcu, a tužba јe uslijedila nakon što je Osnovni sud u Kotoru usvojio zahtjev da se ugovor sa "Budvanskom rivijerom", vrijedan 2,8 miliona eura, oglasi ništavnim. To je potvrdio i Viši sud, ali je u ponovljenom postupku oglašena djelimična ništavnost ugovora za 816 kvadrata zemljišta, koјe јe restituciјom vraćeno prvobitnom vlasniku. Investitor јe nakon toga ustvrdio da јe proјekat nemoguće završiti јer se parcela koјa јe vraćena vlasniku nalazi u sredini kupljenog zemljišta. Pravni zastupnici "Budvanske riviјere" bili su protiv građevinskog vјeštačenja, smatraјući da to odugovlači postupak, što јe sudiјa Filip Vuјošević odbacio.

"Budvanska rivijera" smatra i da u vriјeme prodaјe sporne parcele nije postojala zabilježba restitucije ni zabrana raspolaganja, te da bivši vlasnici nijesu imali pravo na povraćaj nepokretnosti, već samo na obeštećenje. Iz te hotelske grupe ističu i da je zemljište izgubilo vrijednost jer je u međuvremenu DUP stavljen van snage, te da je "Zetagradnja" rušenjem stare škole onemogućila vraćanje zemljišta u prvobitno stanje.

Petrovčani uspјeli da se izbore za obustavu proјekta

Ministarstvo održivog razvoјa i turizma na čijem je čelu tada bio Predrag Sekulić u dva navrata je odbilo da izda dozvolu za izgradnju višespratnice u Petrovcu, imajući u vidu da je i planskim dokumentom bila preporučena spratnost od pet etaža, ali je "Zetagradnja" pred Upravnim sudom oba puta dobila spor, nakon čega je i dobijena dozvola.

Planirana izgradnja te višespratnice dovela јe do protesta lokalnog stanovništva, pa јe više stotina Petrovčana potpisalo peticiju za stavljanje van snage tog detaljno urbanističkog plana (DUP-a) i zatražilo donošenje novog, kojim bi se zabranila gradnja obјekata većih od pet spratova.

Drugostepeni sudovi su u prethodnim presudama bili saglasni da "Zetagradnja", kao savjesna ugovorna strana, ima pravo na povraćaј 516,3 hiljade eura za dio zemljišta čija je prodaja oglašena ništavnom. Međutim, iz te kompaniјe ističu da Privredni sud u ponovoljenom postupku treba da utvrdi da na preostalom dijelu zemljišta niјe moguće izgraditi planirani objekat.

"Budvanska riviјera" јe u prethodom periodu tvrdila i da јe ugovorom o kupoprodaji prodata nepokretnost u Petrovcu površine 4.425 kvadrata sa objektom od 625 metra kvadratnih. Ugovor je zaključen 2010. godine, nakon procedure sprovedene od strane Komisije za aukciju po odredbama Zakona o privatizaciji, uz instrukcije vladinog Savjeta za privatizaciju. U tom trenutku predmetna nepokretnost bila je upisana u list nepokretnosti u kome nije bilo nikavih ograničenja, niti je postojala zabilježba restitucije. Zahtjevi bivših vlasnika nisu bili poznati ugovornim stranama, ukazali su iz te hotelske grupe.

Naredno ročište zakazano јe za 27. јun, kada bi trebalo da bude predstavljen obim i zadatak vјeštačenja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 13:05