/ - фото: ИГОР ШЉИВАНЧАНИН
22/11/2021 u 14:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Жугић: Кредитно-гарантни фонд важан за црногорску економиjу

КГФ требало би да омогући финансиjску подршку развоjу и jачању предузећа, како би комерциjалне банке могле да смање ризик, креираjу и понуде повољниjе кредитне линиjе, те да се умањи ниво каматних стопа, наводи се у саопштењу ЦБЦГ

Оснивање Кредитно-гарантног фонда (КГФ) веома jе важно за црногорску економиjу, а доприниjеће и повећању бруто домаћег производа (БДП) у будућности, саопштио jе гувернер Централне банке (ЦБЦГ), Радоjе Жугић.

Он се састао са генералним директором међународне консултантске куће Crimson Capital, коjу jе Европска банка за обнову и развоj (ЕБРД) ангажовала као консултанта у склопу проjекта оснивања КГФ у Црноj Гори, Маjклом Голдом.

- Сматрамо да jе оснивање Кредитно-гарантног фонда веома важно за нашу економиjу, посебно имаjући у виду чињеницу да наjвећи броj запослених у Црноj Гори ради у средњим, малим и микро предузећима. Оснивање КГФ ће доприниjети и повећању БДП-а у будућности, што jе и наш циљ - казао jе Жугић.

Он jе навео да jе у току припрема Закона о кредитно-гарантним фондовима, у коjоj учествуjу и представници ЦБЦГ.

- КГФ требало би да омогући финансиjску подршку развоjу и jачању предузећа, како би комерциjалне банке могле да смање ризик, креираjу и понуде повољниjе кредитне линиjе, те да се умањи ниво каматних стопа -наводи се у саопштењу ЦБЦГ.

Голд jе рекао да jе циљ да се у Црноj Гори креира независан, дугорочно одржив гарантни фонд, на бази искуства наjбољих пракси из циjелог свиjета, како би се побољшао приступ финансирању предузећа и предузетника у области пољопривреде, туризма, ИТ индустриjе и осталих важних области, као и оних чиjе jе пословање погођено ЦОВИД кризом.

- Кредитно-гарантни фонд се оснива да буде од користи предузећима и предузетницима коjа немаjу пуно искуства у добиjању кредита, немаjу довољно имовине да понуде као колатерал или на неки други начин имаjу отежан приступ финансирању. Ту на сцену ступа кредитно-гарантни фонд коjи пружа дjелимичну гаранциjу за покривање кредитног ризика, што банкама олакшава даље одлучивање - казао jе Голд.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:35