фото: ЦБЦГ / - фото: ЦБЦГ
23/04/2022 u 18:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Жугић: Банкарски систем се показао стабилним и отпорним на шокове

Из ЦБЦГ су казали да су у циљу даљег снажења финансијске стабилности, успоставили санациони фонд, а израда санационих планова банака је у току

Банкарски систем Црне Горе показао се изузетно стабилним и отпорним на шокове, што је потврђено у бројним оцјенама међународних институција, попут Европске комисије и Међународног монетарног фонда (ММФ), казао је гувернер Централне банке (ЦБЦГ) Радоје Жугић.

Из ЦБЦГ је саопштено да су, у оквиру редовних годишњих прољећних састанака ММФ-а и Свјетске банке (СБ) одржани су састанци представника Централне банке са замјеником генералног директора ММФ-а Бо Лијем, директором ММФ-а за Европу Алфредом Камером и извршним директором Холандско-белгијске конституенце Полом Хилберсом.

На састанку са Лијем, како се наводи, Жугић је указао на екстерне изазове економске и финансијске стабилности у Црној Гори.

Он је истакао да је екстерна провјера квалитета активе потврдила стабилност банкарског система.

Жугић је навео да је већина кључних банкарских индикатора попут депозита, кредита, капитала, активе, достигла историјски највише вриједности на крају претходне године.

- Поред доказане стабилности банкарског система, ЦБЦГ предузима низ превентивних мјера у циљу даљег јачања отпорности банкарског система, попут увођења капиталних бафера, макропруденцијалних мјера ради ограничавања потрошачких кредита, продужења репо кредитне линије код Европске централне банке, формирања санационог фонда, казао је Жугић.

Из ЦБЦГ су казали да су у циљу даљег снажења финансијске стабилности, успоставили санациони фонд, а израда санационих планова банака је у току.

- Такође, од ове године је уведен контрациклични бафер капитала који има за циљ спречавање и ублажавање системских ризика цикличне природе. Овим бафером се од кредитних институција захтијева додатни капитал у фази интензивног кредитног раста, односно ослобађа капитал у силазној фази циклуса, каже се у саопштењу.

Ли је истакао значај изузетно високог раста БДП-а, који је остварен у претходној години, али је указао и на ризике које носи неадекватна конкурентност у виду високог дефицита текућег рачуна платног биланса.

 - Такође, истакао је спремност ММФ-а да пружи помоћ и подршку Црној Гори у даљим реформама, наводи се у саопштењу.

Жугић је захвалио и истакао традиционално добру сарадњу коју ЦБЦГ има са ММФ-ом.

Из ЦБЦГ су додали да је током првог дана посјете Вашингтону, Жугић имао и састанак са високим представницима Стејт Департмента Сједињених Америчких Држава.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 22:24