FOTO: CBCG / Igor Šljivančanin
17/10/2023 u 14:16 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Žugić: CBCG daje impuls integraciji regiona u Evropsku uniju

Žugić je saopštio i da Centralna banka Crne Gore, kroz intenzivne aktivnosti koje sprovodi na planu dalje modernizacije platnih sistema i predani rad na potpunoj konvergenciji sa SEPA uslovima, daje impuls integraciji regiona u Evropsku uniju

Međunarodna konferencija Montenegro Financial Markets, koju organizuju Komisija za tržište kapitala u saradnji sa Ministarstvom finansija i Centralnom bankom Crne Gore (CBCG), počela je danas u hotelu Hilton u Podgorici. Ovaj prestižni događaj ima za cilj okupljanje vodećih stručnjaka iz svijeta finansija iz zemlje, regiona i šire međunarodne poslovne zajednice.

Uz predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, ministra finansija Aleksandara Damjanovića i predsjednika Komisije za tržište kapitala Željka Drinčića, učesnicima konferencije obratio se i guverner CBCG Radoje Žugić.

Zahvalivši na prilici da CBCG podrži organizaciju ovog značajnog međunarodnog događaja, guverner Žugić se osvrnuo na dvije ključne teme koje su relevantne za konferenciju, i to na aktuelnu globalnu ekonomsku situaciju i, posebno, nastavak borbe protiv inflacije, te na aktivnosti usmjerene ka pristupanju Crne Gore SEPA sistemu, odnosno jedinstvenom području plaćanja u eurima.

Guverner je istakao da Crna Gora, uz pažljivo kreiranje i sprovođenje fiskalne i monetarne politike, mora biti apsolutno posvećena strukturnim reformama, što će dati doprinos smanjenju barijera za snažniji privredni rast.

Žugić je saopštio i da Centralna banka Crne Gore, kroz intenzivne aktivnosti koje sprovodi na planu dalje modernizacije platnih sistema i predani rad na potpunoj konvergenciji sa SEPA uslovima, daje impuls integraciji regiona u Evropsku uniju.

- Efikasno integrisani platni sistem usklađen sa SEPA standardima može učiniti Crnu Goru privlačnijom za strane investitore i ukazati na posvećenost modernoj finansijskoj infrastrukturi i lakoći poslovanja - istakao je guverner u svom izlaganju. Osim navedenog, pristupanje SEPA sistemu imaće direktne benefite za sve građane Crne Gore, dodao je Žugić.

Tokom dva dana trajanja konferencije, učesnici će razgovarati o brojnim ekonomskim temama koje se, između ostalog, odnose na ulogu kompanija za upravljanje imovinom, izazove održivih finansija i dinamiku odnosa države prema tržištu kapitala.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 11:28