Радоје Жугић / - Срђан Бољевић
29/11/2021 u 16:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Жугић Медојевићу: Контролишемо рад микрокредитних институција у складу са законом

С тим у вези, ЦБЦГ и овом приликом позива све потрошаче кориснике финансиjских услуга, па и клиjенте МФИ Монте Кредит, да уколико сматраjу да jе повриjеђено њихово право, то приjаве ЦБЦГ коjа ће, као и до сада, поступити у складу са њеним надлежностима утврђеним законом, наводи се у реаговању Радоја Жугића

У вези са отвореним писмом коjи jе лидер Покрета за промjене Небоjша Медоjевић упутио гувернеру Централне банке Црне Горе Радоjу Жугићу, гувернер Жугић је истакао да ЦБЦГ врши контролу пословања микрокредитних финансиjских институциjа у складу са законом коjим се уређуjе пословање ових институциjа.

– У вези са наводима из отвореног писма господина Медоjевића, указуjемо да jе ЦБЦГ, у децембру 2019. године, извршила контролу микрокредитне финансиjске институциjе Монте Кредит ДОО Подгорица. Том приликом, утврђене су неправилности и изречене мjере за њихово отклањање. МФИ Монте Кредит jе предузела активности у циљу отклањања неправилности и приступила извршењу изречених мjера, што ЦБЦГ у континуитету прати и контролише. Због законом утврђене повjерљивости докумената из поступка контроле, ЦБЦГ се не може детаљниjе изjашњавати по питању предметне контроле, али обавjештава jавност да ниjе направљен било какав пропуст приликом контроле пословања и изрицања мjера према поменутоj МФИ – наводи се у реаговању Жугића.

По питању неосноване наплате камате, на коjу указуjе господин у обављању свих своjих овлашћења поступа одговорно и посвећено, па тако и у односу на заштиту потрошача корисника финансиjских услуга.

– У прилог наведеном, указуjемо да jе ЦБЦГ у поступку непосредне контроле оцjене усклађености пословања ове МФИ са прописима коjима се уређуjе потрошачко кредитирање, утврдила неправилности иналожила њихово отклањање. Поступаjући по налогу ЦБЦГ, МФИ Монте Кредит jе извршила повраћаj незаконито наплаћених накнада непосредно повезаних са приjевременом отплатом кредита у износу од скоро 110.000 еура, чиме jе обештећено 6.555 клиjената. Истовремено, због утврђених неправилности, ЦБЦГ jе подниjела захтjев за покретање прекршаjног поступка против ове МФИ и њеног одговорног лица. Додатно, ЦБЦГ jе, у циљу олакшавања комуникациjе и ефикасниjег рjешавања приговора потрошача корисника финансиjских услуга, успоставила алтернативни канал комуникациjе. С тим у вези, ЦБЦГ и овом приликом позива све потрошаче кориснике финансиjских услуга, па и клиjенте МФИ Монте Кредит, да уколико сматраjу да jе повриjеђено њихово право, то приjаве ЦБЦГ коjа ће, као и до сада, поступити у складу са њеним надлежностима утврђеним законом. Напомињемо да ЦБЦГ у континуитету успjешно извршава све функциjе у складу са законом, што доказуjу и оцjене релевантних међународних субjеката, па овакви и други слични наводи могу довести у заблуду клиjенте финансиjских институциjа – закључује се у реаговању гувернера.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:53