/ - фото: ЦБЦГ
06/05/2022 u 15:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Жугић учествује на регионалном састанку гувернера и банкара у Ровињу

Жугић говорио је у оквиру панела посвећеног питањима монетарне политике, на којем су учествовали и остали гувернери из земаља региона - Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Сјеверне Македоније

Гувернер Централне банке Црне Горе Радоје Жугић учествује на Десетом регионалном састанку гувернера и банкара, који се одржава у Ровињу, 5-6. маја, у организацији часописа Лидер и Хрватске народне банке. 

Главне теме овогодишњег састанка односе се на изазове у вези са актуелном економском, финансијском и монетарном ситуацијом у региону. Учесници скупа су дискутовали о мјерама и политикама које се спроводе у земљама региона, а које су усмјерене на минимизирање негативних ефеката растуће инфлације и рата у Украјини. Изазовно вријеме у којем живимо позива на још тјешњу сарадњу и размјену ставова и мишљења, поручено је са састанка у Ровињу.

Жугић говорио је у оквиру панела посвећеног питањима монетарне политике, на којем су учествовали и остали гувернери из земаља региона - Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Сјеверне Македоније.

- У свом излагању Жугић је идентификовао могуће посљедице украјинске кризе и санкција против Русије по црногорску економију. Истакао је да је иницијални шок на страни агрегатне понуде, и њиме изазвани раст цијена нафте и прехрамбених производа, узроковао негативне ланчане реакције, што се првенствено материјализовало кроз раст инфлације. Што се Црне Горе тиче, директне посљедице се могу очекивати у сектору туризма, у виду мањег броја туриста са руског и украјинског тржишта. Такође је реално очекивати пад инвестиција, посебно имајући у виду чињеницу да је Русија у претходној години била највећи страни инвеститор у Црној Гори- наводи се у саопштењу.

- Криза узрокована ратом у Украјини показала је да су зависност црногорске економије од увоза и њена недовољна диверзификованост извори потенцијалних ризика- истакао је гувернер Жугић и закључио да се фокус мора усмјерити на развој домаће производње, прије свега прехрамбене, с обзиром на ресурсе које Црна Гора има у овој области.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 15:45