Скупље цигарете / Фото: АП
13/05/2021 u 18:25 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада предложила да од 1. јула буду скупљи сладоледи, пиво, газирана пића и цигарете

Утврђен Предлог закона о измјенама и допунама Закона о акцизама

Влада је на данашњој сједници утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о акцизама, тако да ће од 1. јула бити скупље цигарете, газирана пића, сладоледи и алкохолна пића.

Влада је појаснила да се Предлог закона уводи у циљу сузбијања негативних ефеката које употреба дуванских производа, алкохолних пића и производа са додатком шећера имају на здравље грађана, а ту су и потребе за повећањем прихопда буџета.

Предложеним законским рјешењем, осим акциза на цигарете, извршиће се редефинисање и висине акцизе на остале дуванске производе, тако да се предлаже повећање висине акцизе са 45,00 еура/кг на 55,00 еура/кг за фино резани дуван, за други дуван за пушење се предлаже повећање са 25,00 еура/кг на 35,00 еура/кг, док се за акцизу на несагоријевајући дуван која се плаћа по килограмуу нето масе, предлаже повећање на 70 одсто минималне акцизе.

Предложеним законом такође је планирано повећање акцизе на газирана пића са додатком шећера или других средстава за заслађивање или ароматизацију са 25 еура на 35 еура по хектолитру и увођење нове врсте акцизног производа, акцизе на производе од шећера, какао и сладолед која би се плаћала у износу од 0,6 еура/кг.

Из Владе су саопштили да је планирано и повећање висине акцизе на пиво, која би се плаћала у износу од седам еура по запреминском садржају алкохола на хектолитар пива (умјесто пет еура како је то предвиђено важећим законским рјешењем) као и повећање акцизе на пјенушава вина са постојећих 35 на 40 еура по хектолитру, акцизе на остала пјенушава ферментисана пића са 35 на 40 еура по хектолитру и увођење акцизе на остала непјенушава ферментисана пића од 35 еура по хектолитру.

Овим законом се такође предлаже да нафтни деривати и биогорива који се стављају у слободан промет на територији Црне Горе морају бити маркирани (обиљежени) у складу са прописом којим се уређује област енергетике. На овај начин ће се омогућити сузбијање нелегалног промета нафтних деривата као и повећање буџетских прихода по основу акциза на минерална уља.

Повећањем акцизе на дуван и дуванске производе и увођењем новог акцизног производа дошло би до повећања прихода буџета који се процјењује на нивоу од око 16,8 милиона еура. Укупни годишњи фискални ефекат по основу повећања висине акциза на газирана пића са додатком шећера или других средстава за заслађивање или ароматизациј, процјењује се на нивоу од око 4,0 милиона еура.

Повећањем акцизе на алколохол и алкохолна пића пројектован је укупни годишњи фискални ефекат на нивоу од око 4,2 милиона еура, док би фискални ефекат од увођења акцизе на производе од шећера, какаоа и сладоледа, износиооко 6,2 милиона еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 17:00