Са сједнице Марковићеве владе / -BOJANA CUPIC
02/05/2021 u 06:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Претходна влада незаконито из буџета МА помогла са 12,8 милиона еура

Незакониту помоћ дала је влада Душка Марковића, на предлог министра саобраћаја Османа Нурковића. Агенција за заштиту конкуренције је рјешењем задужила МА, у који је уведен стечај и који не ради пет мјесеци и нема пара на рачуну да врати 12,8 милиона помоћи
Државна помоћ од 12,8 милиона еура коју је претходна влада исплатила Монтенегроерлајнзу (МА) у 2018. и 2019. години није била усклађена са Законом о контроли државне помоћи, утврдила је Агенција за заштиту конкуренције (АЗК). Влада је у 2018. години додијелила 7,3 милиона, а у 2019. години пет и по милиона еура националном авио-превознику које је од прије три дана у стечају. Влада Душка Марковића је дала сагласност за исплату средстава на основу предлога Министарства саобраћаја и поморства на чијем челу је био Осман Нурковић.
– Задужуjе се Министарство капиталних инвестициjа (као правни следбеник Министарства саобраћаjа и поморства) да без одлагања, а наjкасниjе у року од четири мjесеца од дана приjема овог рjешења, предузме мjере неопходне за повраћаj средстава помоћи од предузећа Монтенегроерлајнз у укупном износу од 12.766.658 еура. У циљу повраћаjа средстава из става 1 овог рjешења, Министарство капиталних инвестициjа jе дужно да у року од два мjесеца од дана приjема овог рjешења, сачини и Агенциjи за заштиту конкуренциjе, достави план повраћаjа са мjерама и роковима за његову реализациjу или обавjештење о предузетим мjерама за повраћаj. Предузеће Монтенегроерлајнз дужно jе да врати неусклађену државну помоћ, у износу од 12.766.658 еура. На износ помоћи коjу jе корисник дужан да врати обрачунава се камата за период од додjеле помоћи до дана доношења рjешења о повраћаjу и плаћа затезна камата у складу са законом коjим се уређуjе затезна камата – пише у рјешењу које је Агенција донијела на сједници од 19. априла, а које је тек јуче објавила на свом сајту.
Нијесу добили план реструктурирања
Агенција је у образложењу навела да јој Министарство саобраћаја није доставило план на основу којега је додијелила помоћ од 7,3 и 5,5 милиона еура, односно није могла цијенити да ли су постоје законске претпоставке за додјелу помоћи.
– Агенциjа jе обавиjестила министарство, у вези са дописом коjи се односи на средства у износу од 5,5 милиона еура из 2019. године, да с обзиром на то да ниjе прошло десет година од усваjања плана реструктурирања Монтенегроерлајнза, односно да jе у правном смислу исти jош увиjек на снази, компаниjи се може одобрити само исплата полугодишњег финансиjског лизинга према БНДЕС банци у износу коjи не смиjе прећи утврђени износ садржан у рjешењу Комисиjе за контролу државне помоћи, бр. 01-36/1 од 20. jуна 2012. године, jер jе наведена мjера била предвиђена планом реструктурирања – пише у рјешењу.

У рјешењу нијесу образложили на који начин ће Монтенегроерлајнз који је практично угашен од 26. децембра да врати новац који је незаконито добио од државе.
Привредни суд је у сриједу увео стечај у Монтенегроерлајнз, на захтјев Управе прихода и царине, којима МА дугује око 12 милиона еура. С обзиром на то да је уведен стечај, да МА нема својих средстава, рјешење АЗК да то предузеће врати незакониту помоћ нема готово никакву снагу. Односно, немогуће га је примијенити.
У рјешењу Агенције не спомињу се никакве потенцијалне казне за људе који су одговорни за незаконито помагање авио-превозника који је годинама лоше пословао и у који је претходна Влада годинама сипала вишемилионске износе без пријаве помоћи Агенцији, што се третира као незаконита помоћ.
МА је од државе кроз план реструктуриања из 2012. године добио 35,6 милиона еура помоћи. Тај план уопште није поштован, а након тога је да би одржала предузеће у животу држава несебично помагала сваке године МА, наравно незаконито.
Све то је довело до укупног губитка МА од преко 110 милиона еура. Предузеће је одавно стекло услове за увођење стечаја, али је Влада помагала и спречавала ликвидацију.
Када се промијенила власт, нова влада је донијела одлуку да не настави са незаконитим помагањем МА. Није имала законско рјешење да помогне МА, па је предузеће пустила низ воду, а основала новог авио-превозника у који је досад уложила око 20 милиона еура.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:40