Данило Орландић / -SASAMATIC
09/04/2021 u 14:44 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Директора Аеродрома испратили без отпремнине

Данило Орландић је смијењен пет мјесеци прије истека мандата и има право на отпремнину од 18 бруто плата, што је око 54 хиљаде еура. У Министарству капиталних инвестиција очекују да Орландић неће захтијевати отпремнину
Одбор директора Аеродрома Црне Горе разријешио је дужности извршног директора Данила Орландића. Ову информацију „Дану” је потврдио Орландић, који је на тој позицији од 1. септембра 2017. године и коме је мандат истицао 1. септембра ове године. На његово мјесто, као вршилац дужности је постављена Ана Лончаревић, шефица службе за развој у Аеродромима.
Борд директора Аеродрома је промијењен прије скоро мјесец дана и у том тијелу су сада Небојша Ђоковић, Огњен Јововић, Бранко Вуковић, Боро Тодоровић и Един Добарџић.
„Дан” је у вези са смјеном Орландића контактирао Министарство капиталних инвестиција, чијем ресору припадају Аеродроми и тражио детаље у вези са разрјешењем Орландића. Из ресора који води министар капиталних инвестиција Младен Бојанић су нам казали да је уговором који је Орландић закључио са претходним бордом директора 8. децембра 2020. године предвиђена исплата 18 бруто плата у случају разрјешења. Орландић, према подацима достављеним Агенцији за спречавање корупције, има нето плату од двије хиљаде еура. Са порезима и доприносима његова плата је око три хиљаде еура, што значи да према уговору има право на 54 хиљаде отпремнине.
– Апсолутно бисмо били сагласни са исплатом отпремнине било ком успjешном директору државног привредног друштва, што са Аеродромима Црне Горе није случај. Заиста је за очекивати, да у складу са пословном и личном етиком Орландић неће захтиjевати исплату отпремнине – казали су „Дану” из МКИ.
Директора ће бирати на конкурсу
На питање „Дана” да ли ће на позицију извршнг директора бити именован неко из партија које чине власт, односно према расподјели позиција по дубини, или ће расписати конкурс, из МКИ су казали да ће расписати конкурс за новог извршног директора.
– Интенција Министарства капиталних инвестиција је да доведемо квалитетан кадар, а с међународним искуством у пословима руковођења и управљања аеродромима, као и припремањем концесије – навели су из МКИ.

Они су истакли да некад успјешно предузеће лоше послује, да је неликвидно, а да обавезе око оперативних послова нијесу завршене.
– Пословање Аеродрома jе изузетно лоше, нијесу испоштовани захтjеви Агенциjе Цивилног ваздухопловства за сертификациjу аеродорома. Нијесу испоштовани захтjеви поводом запошљавања у претходноj години и времену избора. Организациона структура предузећа jе лоша, релевантан процес одржавања дозвола оперативног особља jе нефункционалан. Годинама ниjе извршена законска обавеза избора интерног ревизора. Ниjе рађена процjена основних средстава аеродрома, што jе такође законска обавеза на период три до пет година, а ниjе рађен од 2012. године. Финансиjски резултат за претходну годину jе негативан и очекивани износ губитка jе 13 милиона еура. Чињеница jе да извршном директору мандат престаjе за три мjесеца, али jе неопходна хитна интервенциjа, промjена досадашњег начина рада и покушаj припреме за љетњу сезону – поручили су из Министарства капиталних инвестиција.
Претходна влада је покренула поступак давања аеродрома Тиват и Подгорица под концесију. У најужем кругу за добијање концесије су остале три фирме, али је онда пандемија вируса корона све стопирала.
Иако су садашњи конститутенти власти, док су били у опозицији, говорили да се аеродроми не требају дати под концесију, нова влада не намјерава да прекине концесиони поступак. Ипак, питање је шта ће са тим бити, јер је авио-индустрија жестоко погођена пандемијом, због чега се све у вези са условима давања концесије значајно промијенило.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 19:50