Министар капиталних инвестиција обишао радове на аутопуту / -Срђан Бољевић
27/04/2021 u 11:38 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство капиталних инвестиција и ЦРБЦ постигли договор за завршетак аутопута за 30. новембар

Аутопут је почео да се гради 11. маја 2015. године, а, уколико се заврши до 30. новембра, то ће значити да се на њему радило шест и по година
Министарство капиталних инвестиција закључило је прилог 6 уговора о пројектовању и изградњи аутопута Бар – Бољаре, приоритетна дионица Смоковац – Увач – Матешево, са главним извођачем радова кинеским ЦРБЦ-ом, којим је договорен рок за завршетак радова 30. новембар, али уз истовремено задржавање права уговорних страна у погледу уговореног рока за завршетак (30. септембар 2020. године) и у односу на потраживања уговорних страна. Тиме је, након скоро годину откако су Кинези поднијели захтјев за продужење рока и додатно плаћање постигнут договор између Владе и ЦРБЦ-а.
Аутопут је почео да се гради 11. маја 2015. године, а уколико се заврши до 30. новембра, то ће значити да се на њему радило шест и по година. Према последњим подацима Министарства капиталних инвестиција, на чијем челу је Младен Бојанић, завршено је око 90 одсто радова.
Пројекат изградње аутопута у Црној Гори се планира одавно. Најприје је требало да почне да се гради 2010. године, када је и пресјечена врпца у Горњим Мркама, али од тога није било ништа. Тада је градитељ требало да буде хрватски Конструктор. Након неколико година „лутања” и преговора са бројним градитељима, 2015. године је кинески ЦРБЦ добио посао изградње за 809,6 милиона еура.
Првобитни рок за изградњу је био 15. мај 2019. године, али је након двије године било јасно да се посао неће завршити у року. Каснило се са издавањем дозвола и Кинези нису могли да раде планираном динамиком. Такође, у основном уговору су заборављени петља Смоковац, напајање аутопута струјом, водоснабдијевање, приступни путеви...
Током 2019. године договорен је нови рок, 30. септембар 2020. године, док су се додатни радови договорили на око 100 милиона еура, с тим што ће напајање струјом плаћати државни Монтепут. То је трошак од преко 30 милиона еура.
У мају прошле године, када је свијет захватила пандемија вируса корона, јавили су се Кинези и тражили нови рок и додатна плаћања. Претходна Влада је сматрала да не треба да се Кинезима додатно плати за аутопут, јер су и у вријеме локдауна грађевинским фирмама дозволили да обављају радове уз поштовање епидемиолошких мјера. Проблем је, међутим, био што су многи Кинези били у Кини и нису могли да дођу у Црну Гору због обуставе авио-саобраћаја.
Надзорни орган, главни инжењер, утврдио је недавно да Кинези немају право на оправдано продужење рока и додатна плаћања.
Провјериће ко је одговоран за кашњење
Након вишегодишњих контроверзи коjе су пратиле уговарање и извођење радова, као и финансирање проjекта изградње приоритетне дионице, актуелна Влада се нашла у ситуациjи да мора завршити оваj проjекат. Циjенимо да у овом тренутку завршетак радова представља приоритет за грађане и привреду Црне Горе, саопштили су из МКИ.
– То наравно не значи да одустаjемо од провjере комплетног процеса и намjере да идентификуjемо све одговорне за кашњење завршетка радова и евентуално лоше управљање и злоупотребе. Поред наведеног, додатно смо ангажовани на тражењу модалитета за наставак радова до границе са Србиjом, jер смо у потпуности свjесни да без завршетка комплетног аутопута кроз Црну Гору ефекти овог огромног инфраструктурног проjекта не би имали своj пуни смисао – навели су из МКИ.

Држава и ЦРБЦ су договорили да надзорни орган – Инжењер, француско-италиjански конзорциjум Ингероп&Геодата наставља са пружањем консултантских услуга и вршењем надзора над радовима ЦРБЦ-а након периода од 73 мjесеца, дефинисаног у уговору о пружању консултантских услуга, задржаваjући дужности и овлашћења према условима уговора о проjектовању и изградњи.
– Министарство финансиjа је у складу са уговором о преферциjалном заjму са Ексим банком усагласило продужење периода расположивости средстава из кредита Ексим банке до 31.12.2022. године. Првобитно уговорени период расположивости истекао jе 14. априла ове године – навели су из МКИ.
Држава је од Ексим банке позајмила 945 милиона долара.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 13:29