Мјештани се за помоћ обраћали и Делегацији ЕУ / -SACUVAJMO RIJEKE
09/04/2021 u 14:46 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Неће се градити мини хидроелектрана "Баре Краљске"

Споразумним раскидом уговора о концесији између Владе и фирме ПМ хидро је договорено да се концесионар одриче потраживања од државе
Мала хидроелектрана „Баре Краљске” на дијелу водотока Врањештица у Колашину неће се градити, јер је Влада договорила споразумни раскид уговора са фирмом ПМ хидро. Влада је на јучерашњој сједници усвојила текст споразумног раскида уговора о концесији за изградњу мале хидроелектране, док је у информацији појашњено да је инвеститору 25. новембра истекао рок за добијање грађевинске дозволе. Због изградње више мХЕ у општини Колашин чести су били протести мјештана.
– Припремљен је и са концесионаром усаглашен предлог споразума о раскиду уговора о концесиjи на основу енергетске дозволе за изградњу мале хидроелектране „Баре Краљске” на диjелу водотока Врањештица – пише у информацији усвојеној на јучерашњој сједници.
Влада је овластила министра капиталних инвестиција Младена Бојанића да у име Владе потпише споразумни раскид уговора.
Споразумним раскидом је договорено да се раскида уговор о концесији на дан потписивања споразума, да се концесионар обавезуjе да се након раскида уговора о концесиjи уздржи од било каквих радњи коришћења водотока Врањештица или изградње обjекта мале хидроелектране, или било коjих других активности коjе се могу сматрати припремним радњама или концесионом дjелатношћу у складу са прописима о концесиjама а на коjе jе концесионар имао право по Уговору о концесиjи.
– Након раскида уговора о концесиjи у складу са овим споразумом, обjе уговорне стране ће у складу са законом коjи регулише упис непокретности извршити брисање забиљежбе Уговора о концесиjи на релевантним непокретностима. Уговорне стране се овим изричито одричу свих евентуалних међусобних потраживања коjа су настала, или коjа могу настати, у вези са уговором о концесиjи, укључуjући и потраживања по основу накнаде штете, како стварне штете тако и изгубљене добити. Уговорне стране су сагласне да свака страна сноси своjе трошкове у везу са Уговором о концесиjи и овим споразумом, те нарочито да концесионар нема право на било какву накнаду трошкова учињених у сврху реализациjе проjекта мХЕ по Уговору о концесиjи – појаснили су из Владе.
ПМ хидро је концесију добио почетком септембра 2019. године. ПМ хидро је у власништву Маринка Радуловића, коjи jе оснивач и директор фирме „Рамел”. Та фирма је у пословним везама са Блажом Ђукановићем, сином предсједника ДПС-а и државе Мила Ђукановића. Блажо је сувласник ББ солара, која је прије четири године своjе пословне просторе заложила у Првоj банци за кредит од 359 хиљада еура коjи jе одобрен фирми „Рамел”.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

15. april 2024 03:08