Министар Бојанић са представницима ЦРБЦ-а  / -SRDJAN DJIDJO BOLJEVIC
03/04/2021 u 09:24 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Проблеми са аутопутем: Нема услова за нови анекс, Кинези могу на арбитражу

Инжењер је утврдио да ЦРБЦ нема право на оправдано продужење рока за завршетак аутопута и додатна плаћања, чиме се ниjeсу стекли услови за потписивање анекса уговора, казали су из Министарства капиталних инвестиција
Главни извођач радова на аутопуту, кинески ЦРБЦ, нема право на оправдано продужење рока и додатна плаћања за завршетак приоритетне дионице аутопута Смоковац–Увач–Матешево. То је, како су „Дану” саопштили из Министарства капиталних инвестиција (МКИ) утврдио главни инжењер, који је као надзорни орган, по уговору, требало да утврди да ли је захтјев ЦРБЦ-а за продужењем рока и додатним плаћањима оправдан. На налаз инжењера ЦРБЦ може да се жали прво пред Комисијом за рјешавање спорова, а у крајњем и да иде на арбитражу пред судом у Цириху, што би додатно закомпликовало пројекат, који је ионако задао превише главобоље Црној Гори.
– Због тога се још нијесу стекли услови за дефинисање новог рока за завршетак радова, односно закључење новог анекса уговора – казали су из Министарства капиталних инвестиција.
Рок за завршетак радова на аутопуту је истекао 30. септембра, а Кинези су тражили од државе да продужи рок за завршетак радова и да им плати додатни новац за завршетак радова, сматрајући да на то имају уговорно право услед догађаjа или околности коjи, по његовоj оцjени, утичу на проjекат, а спадаjу у ризике инвеститора.
– Подношењем потраживања jедне уговорне стране, због догађаjа/околности на страни друге уговорне стране, започиње уговорна процедура у коjоj инжењер врши вредновање и утврђивање поднесених захтjева, након чега незадовољна страна заштиту своjих права може тражити на уговором дефинисаним инстанцама, тj. страна коjа jе незадовољна утврђивањем инжењера, може даље заштиту своjих права тражити пред Комисиjом за рjешавање спорова (КРС), тзв. институт ДАБ-а, успостављен правилима ФИДИЦ-а, односно у краjњем пред Арбитражним судом Трговинске коморе у Цириху. У до сада завршеним утврђивањима извођачевих потраживања, инжењер jе утврдио да извођач нема право на оправдано продужење рока и додатна плаћања, те се ниjесу стекли услови за дефинисање новог рока за завршетак, односно закључење анекса уговора – појаснили су из ресора на чијем челу је Младен Бојанић.
Завршетак до краја године
Из МКИ су казали да је, по процјени инжењера, очекивани завршетак радова на аутопуту крајем ове године.
Радови на аутопуту су почели 11. маја 2015. године и требало је да се заврше до 11. маја 2019. године. Тај рок је пробијен и договорен је нови – 30. септембар 2020. године. Ни тај рок, међутим, није поштован. Кинези због пандемије вируса корона нису успјели да заврше аутопут, иако је и у вријеме локдауна грађевинским фирмама било дозвољено извођење радова, али уз примјене епидемиолошких мјера. Проблем је био што су многи радници били ван Црне Горе, а због забране летова нијесу могли да се врате у Црну Гору.
Многи Кинези су управо у јануару и фебруару прошле године отишли за Кину, док је у Црној Гори затварање због епидемије почело половином марта.

Кинези су захтјев за новим роком и додатним плаћањима послали прије доласка нове владе, почетком децембра.
За завршетак радова, како смо сазнали након усвајања предлога буџета за 2021. годину, потребно је још 127,6 милиона еура. Влада, како су навели, има тај новац у буџету, али има могућност и да га позајми уколико буде потребе.
– ​Буџетом за 2021. годину предвиђен jе укупан износ од 127,6 милиона еура, коjи се односи на цjелокупне трошкове везано за аутопут Бар–Бољаре, док jе за саме радове на дионици Смоковац–Матешево планирано 119,5 милиона еура. Проценат завршености радова, представља проценат изведених радова, од коjих неки jош ниjесу стекли услове за плаћање и самим тим ниjесу плаћени. Наведена средства су планирана за плаћање реализациjе аутопута Бар–Бољаре (трошкови извођења радова (дионица Смоковац-Матешево) по главном уговору и по прилогу 3, 4 и 5; консултантске и правне услуге, експроприjациjа….) – навели су из министарства.
Прецизирали су да је на основу главног уговора и закључених анекса уговорена цијена од 867,9 милиона еура, односно по основу закључених анекса око 58 милиона што jе унутар предвиђених оквирне суме од десет одсто вриjедности уговорене циjене.
– На основу досадашњих утврђивања инжењера по потраживањима извођача радова, ниjесу утврђена оправдана додатна плаћања – навели су из МКИ.
Цијена 41 километра аутопута према основном уговору је била 809,6 милиона еура. Међутим, основним уговором није било предвиђено повезивање на приоритетну дионицу преко петље Смоковац, као ни напајање аутопута струјом и водоснабдијевање, па је морао да се договара анекс уговора. Анексом су уговорени додатни радови, који су око 100 милиона еура, с тим што ће напајање електричном енергијом финансирати државни Монтепут.
Д.М.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:29