Zoran Đinđić na početku političke karijere 1990. godine / -(foto: iz knjige ‘‘Zoran Đinđić‘‘, ‘‘Arhipelag‘‘)
24/03/2024 u 09:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sudbinski zaokret Zorana Đinđića (3): Oštro se suprotstavio otcјepljenju Kosova

Feljton smo priredili prema knjizi dr Boјana B. Dimitriјevića ‘‘Zoran Đinđić‘‘, koјu јe obјavio ‘‘Arhipelag‘‘ iz Beograda, 2023. godine

Mile Isakov svјedoči o kosovskom zaokretu premijera: "U decembru 2002. Đinđić se vratio s puta po Njemačkoj i očigledno s nekim prijateljskim upozorenjima da Kosovo, u tišini, polako klizi u nezavisnost. To nam je saopštio na kolegijumu i iznio svoje uvјerenje da hitno treba nešto da preduzmemo i podignemo veliku galamu oko toga, da bi taj proces zaustavili. Pozivajući nas na potpunu konspiraciju, iznio je i svoj plan, koji je imao koncipiran u tezama na jednom papiriću, koji nam je podiјelio i tražio mišljenje. Bilo je očigledno da nije, kao obično, već donio odluku i da mu treba podrška, ali je otvoreno rekao ono do čega je već došao, ostavljajući utisak da su u toku i neke druge konsultacije. Kada je izgovorio rečenicu: ‘Mislim da nema druge nego da idemo na podјelu Kosova‘, svi smo prestali da čitamo tekst koji nam je dao, a u kome je predvidio redosljed naših poteza. Zato je i odmah objasnio: ‘Ali, ne smiјemo to odmah tako da kažemo jer će oni napolju poludјeti.‘ Dakle, plan je bio u tome da ih natјeramo da i sami dođu do tog zaključka, da nema druge. Objasnivši redosljed poteza, Đinđić je zaključio da će to biti prst u oko mnogima, ali mi moramo to da uradimo, jer vriјeme radi protiv nas", sјeća se Mile Isakov.

Krajem decembra 2002. premijer je zapisao u bilješkama o nacionalnom konsenzusu: "...objektivno, znatan dio naših problema... ima veze s državno-nacionalnim statusom, priјe svega Bosna i Kosovo." Istakao je da je za to pitanje sudbinom i emocijom vezan veliki broj ljudi u Srbiji. On je tada naglasio: "Moramo postaviti strategiju za donošenje nacionalne konsolidacije (uključujući Republiku Srpsku i Kosovo), odvojiti resurse (ljude i novac), jer će mnogo skuplje biti ako zanemarimo tu važnu temu, ekstremisti јe opet okupiraju. Ili da razvoj događaja donese nepovoljna rјešenja (asimilaciju Republike Srpske i nezavisnost Kosova), što bi tragično uticalo na nacionalnu samosviјest." Premijer je tada zapisao "Za Kosovo, pod hitno jasna koncepcija razgraničenja..."

image

Dr Bojan B. Dimitrijević

Arhiva

Nova 2003. godina doniјela je i premijerov medijski zaokret u odnosu prema Kosovu. Njegova izjava da će zatražiti "novi Dejton" ukoliko međunarodna zajednica ne spriјeči otcјepljenje Kosova i Metohije od Srbije izazvala je pravu buru u javnosti. On je ukazao da granice Srbije moraju ostati neprikosnovene: "Kada sam odlučio da progovorim, moja je namјera stoga bila da zazvonim na uzbunu i da alarmiram međunarodnu zajednicu i Evropsku uniju: ne mogu istovremeno važiti dva međusobno isključujuća principa – i administrativno-teritorijalni i etnički. Da opomenem: pravljenje takvog presedana samo u slučaju Srbije, automatski, dovelo bi u pitanje mnogo šta drugo i vodilo destabilizaciji u regionu." Đinđić je ukazao da je sada "pravo vriјeme" da se pokrene status Kosova, da je "prošlo vriјeme čekanja" i da Kosovo "polako prerasta u državu.‘‘ Ovakav nastup u zapadnoj javnosti protumačen je kao "sve više patriotski" i "uznemiravajući". Đinđić je ukazivao da, pored dvostrukosti aršina, ovakav stav prema Kosovu ide direktno protiv reformskog kursa i jača poziciju radikalnim snagama. U svom posljednjem intervjuu, on je vrlo eksplicitno ponovio da njegova vlada neće priznati ni formalnu, ni faktičku nezavisnost Kosmeta i da je to za njega državni prioritet broj 1. "Izgledalo je kao da se međunarodna zajednica našla zatečena novim Đinđićevim izjavama. Odjednom su naišli na problem. Računali su na pregovore s prozapadnim i razumnim sagovornikom, a upoznali su tvrdog srpskog nacionalistu", smatra Milan St. Protić. "Ton Đinđićevih riјeči o Kosovu i Metohiji upućenih svјetskoj javnosti bio je neobjašnjivo direktan..."

PRIREDIO: MILADIN VELjKOVIĆ

(NASTAVIĆE SE)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:31