Zoran Đinđić nepuna dva mjeseca pred ubistvo, na Forumu u Davosu / FOTO: VIKIPEDIJA
28/03/2024 u 07:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sudbinski zaokret Zorana Đinđića (7): Šaljivo komentarisao pokušaј atentata

Feljton smo priredili prema knjizi dr Boјana B. Dimitriјevića ‘‘Zoran Đinđić‘‘, koјu јe obјavio ‘‘Arhipelag‘‘ iz Beograda, 2023. godine

Praktično sve do sliјetanja u Banja Luku i dolaska pred kamere, Đinđić nije ni znao da je bio meta atentatora, pa je zato i sam relativizovao i u šaljivom tonu komentarisao događaj. Iako je Zoran Janjušević već javio u Banja Luku, ko je vozio kamion insistirajući na ozbiljnosti situacije, premijer to shvata prilično olako. "Namјerno minimalizuje, što liči na njega", smatra Beba Popović. Ovaj premijerov saradnik kazaće kasnije da je "ciјela tadašnja politička situacija otupјela Zoranovu koncentraciju i oprez. Nije podnosio loše viјesti, nije htio da čuje da bi njega, omiljenog lidera, neko htio da ubije". Đinđić je prokomentarisao da nije siguran da li je riјeč o lošem vozaču ili atentatoru, ali da ako jeste to je sasvim siguran znak da je organizovani kriminal pritјeran uz zid. Istim povodom, kasnije, 24. februara kazao je da "ako neko misli da će zaustaviti sprovođenje zakona time što će mene ukloniti-onda se grdno vara. Niјesam ja sistem. Sistem će funkcionisati i dalje. I niko neće dobiti amnestiju za svoje zločine, tako što će da ukloni jednog ili dva funkcionera države..."

Atentatori se opet povlače. U isto vriјeme usliјedila je medijska paljba na Đinđića da je sve izmišljeno, da se u najmanju ruku pretјeruje. Premijer Đinđić iznio je frankfurtskim "Vestima" kasnije svoje viđenje "incidenta" na Novom Beogradu "Ono čime sam ja frapiran je sličnost tog scenarija sa scenarijom `Ibarske magistrale`", dodao je on. "Đinđić je rekao da ovaj slučaj svјedoči o totalnoj panici u kojoj se u Srbiji našao taj kriminalni krug što vlastima daje šansu da raščiste s njim". Đinđić je negirao tvrdnje da je sa "crvenim beretkama" sklopljen dogovor da 5. oktobra 2000. pomognu u zbacivanju bivšeg predsјednika Miloševića a u zamјenu dobiju "neko pravo iznad zakona". "Niјesu zaštićeni. Stvari su se posliјe izjave Ljubiše Buhe drastično promiјenile i ciјelo odјeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala radi intenzivno na tome. Stvar ima apsolutni prioritet i brzo ćemo saopštiti javnosti šta se događa. Pojavljuju se već neki obrisi razrјešenja i to je ogromna šansa da se konačno i posljednje tvrdo jezgro kriminala razbije", naglasio je Đinđić.

image

Др Бојан Б. Димитријевић

Arhiva

Ono što je propušteno u ovom događaju, kako sugeriše Miloš Vasić, bilo je da se vozaču-atentatoru Dejanu Milenkoviću Bagziju oduzmu mobilni telefoni – koje on zadržava taman toliko da ostane još neko vriјeme u komunikaciji sa ostatkom ekipe, zatim da pripadnici premijerovog obezbјeđenja objasne saobraćajcima da je riјeč o pokušaju atentata, a ne o saobraćajnom prekršaju. Tu je konačno i greška pravosuđa, koja Bagzija pušta na slobodu do daljeg, jer prijava koja ga prati nije validna za njegovo dalje zadržavanje u pritvoru. Tadašnja predsјednica Vrhovnog suda Srbije javno je ustala u zaštitu postupajućeg sudije koji je oslobodio vozača, tvrdeći da se sudija držao slova zakona, a da se policijska prijava odnosila samo na prekršaj u saobraćaju i posјedovanje lažnih isprava. Tek posliјe ovog događaja, naloženo je povećanje mјera obezbјeđenja premijera. Ali to se ne čini kad je riјeč o zgradi vlade.

Sam Đinđić nije bio načisto da li mu se nešto sprema. "Sјećam se posliјe onog pokušaja atentata kod `Limesa`, Zoran drži nogu na stolu, razgovaramo i on me pita: `Je li šta misliš, je l‘ ono stvarno bio pokušaj atentata ili nije?` On uopšte nije bio u tom filmu", svјedoči njegov bliski prijatelj Miodrag Kostić. Čedomira Jovanovića, zapitao je "Kako su jadni, pa oni ne znaju ni da ubiju kako treba." Nasuprot tome, Milan Protić smatra da je premijera blokirala sopstvena uplašenost. "To bi mogao biti objašnjenje njegovog ponašanja".

PRIREDIO: MILADIN VELjKOVIĆ

(NASTAVIĆE SE)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

18. april 2024 12:34