13/02/2021 u 00:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Teorije o korijenima etnonima Rus

Nauka ne poznaje hronološki redosljed podjele starih Slovena na posebne etnose i ni do danas nije određeno vrijeme kad se pojavio etnonim Rus, a uporedo sa tim i riječ „Rusija“, kao naziv zemlje čija se većina stanovništva služila ruskim jezikom sa nekim dijalekatskim razlikama
--Preveo sa ruskog i priredio:
VOJIN PERUNIČIĆ
Istoričar L. Gumiljev je u svojim radovima naziv Rusi proizvodio od Rugi – plemena starih Germana. Ti Rugi su došli u Austriju, oni su na istoku ratovali sa Slovenima, pljačkali ih, osvojili gradove Kijev, Rjazanj i Staru Rus (Slaviju), oni su napadali Vizantiju (Rim), Španiju, gdje su spaljivali crkve i „strašno divljali“, ali, imajući u vidu da su otuda bili protjerani, uplovili su na svojim lađama u Atlantik i svaka do jedne je potonula u uzburkanom Biskajskom zalivu, ostavivši slovenskim narodima naziv „Rus“. O takvim čudnim tumačenjima davanja naziva već smo pisali više puta, a O. Trubačev je to jednostavno nazvao narodnom etimologijom, zato se mi ovdje nećemo ni udubljivati u taj problem.
Cijela istorijska škola je, kako je već poznato, porijeklo Rusa vezivala za Normane. Ne ulazeći duboko u mnoge prihvaćene nepouzdane dokaze u nauci, samo ćemo skrenuti pažnju na zaključak antropologa: „...Veoma je interesantno da se u baltičkim oblastima, u neposrednim kontaktima sa kojima su se nalazili Normani u okobaltičkom ekonomskom regionu, ne pojavljuje nikakva antropološka veza sa Normanima u to vrijeme, kako kod Slovena, tako i kod Balta i dovoljno su jasne genetičke karakteristike međusobnog uticaja“.
Vodeći otadžbinski lingvista O. N. Trubačev odbacuje pretpostavke mnogih slavista (na primjer, V. N. Toporova) o tome da se slovenski jezik javlja „drugostepenim produktom“ naslage zapadnog indoevropskog etnosa na zapadno-baltički areal i slavjano-ruski je bio „jezik-sin, a baltički „jezik-otac“. Koncepcija baltičko-slovenskog jezičkog jedinstva je počela u drgoj polovini XX vijeka da ustupa mjesto koncepciji „trajnog komšijanja i druženja Balta i Slovena“.
Mnogi istraživači povezuju Ruse sa Varjagama, a takođe, prema nekim tvrdnjama, i naziv Rusija (to su mišljenja A.L. Šlicera, kojega su podržali i takvi ruski istoričari, kao što su N. Karamzin, S. Solovjev, V. Ključevski i drugi). Ali, imajući u vidu, nigdje u svijetu nije postojao narod pod imenom „Varjage“, već su to bili vojnici-najamnici, u čiji sastav su ulazili pripadnici raznih naroda, onda je teško shvatiti zašto bi oni sebe nazvali Rusijom ili Rusima, ili zašto ih i pored toga treba smatrati još i Normanima, kako to misle mnogi.
Možemo napraviti pokušaj i predložiti takvu moguću interpretaciju mogućeg porijekla riječi „Varjag“. Vrativši se opet sanskritu, tamo nalazimo riječ „varanga“, što znači „mač“, i zato ne isključijemo mišljenja da su ti najamni vojnici bili nazvani mačenoscima (riječ „varanga“ je možda mogla biti još odavnina poznata Indoevropejcima, a možda su je pozajmili iz jezika Arijevaca, koji su živjeli na Crnomorskom primorju. U kontekstu ove pretpostavke nije suvišno sjetiti se i toga da je u Engleskom jeziku sačuvan takav naziv za riječ Varjage kao „varangians“, što može poslužiti kao dokaz pretpostavke koju smo izrekli.
Interesantno razmišljanje o riječi „Varjag“ iskazao je A. Karpov. Smatrajući Varjage takođe vojnicima-najamnicima iz raznih plemena, koji su bili zaduživani za čuvanje robe na kopnenim i morskim trgovačkim putevima, on povezuje njihov naziv sa riječima „vara“ – „roba“ i „gaič“ – „čuvati“, otkud se i izvodi riječ „varegajče“ što znači „čuvar robe“. Karpov ukazuje još i na to da u ćiriličnom pismu riječ „varjaju“ znači „putovati“, a „varjag“ – onaj koji putuje na razne strane“.
Autor gore navedene rasprave A. Karpov tvrdi da pozivi na upravljanje kneževinama su i „varjage“ bili „Rusi“ i o tome smo već pisali da je „pozvani Rjurik“ bio unuk novgorodskog kneza Gostomisla i da niz toponima i hidronima na južnoj obali Baltičkog mora sadrže u sebi rječicu „rus-ros“. A. Karpov piše: „Rusi nijesu bili Skandinavci, tj. ni Šveđani, ni Danci, ni Norvežani, čak ni Goti oni nijesu bili. Sudeći po nekim svojim imenima kneževa, ona su pripadala čisto slovenskim plemenima“. I ti Rusi su imali svoju zemlju, svoju veliku etničku teritoriju, za čiju su nezavisnost ginuli njeni kneževi zajedno sa svojim vojskama.
(Nastaviće se)


Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

16. april 2024 20:37