фото: Епархија Милешевска / фото: Епархија Милешевска
26/11/2021 u 18:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Градиће нови храм у селу Какмуже код Пљеваља

Дародавац земљишта је Милован Савичић родом из Какмужа који живи и ради у Београду

Епископу милешевском Атанасију јуче је, након потписивања и овјеравања, уручен Уговор о поклону земљишта у мјесту Какмуже код Пљеваља на ком ће бити изграђен храм Светих апостола Петра и Павла. Дародавац земљишта је Милован Савичић родом из Какмужа који живи и ради у Београду.

Након овјере и предаје Уговора уприличено је дружење и заједнички ручак да би се прославио почетак овог богоугодног дјела.

Један од иницијатора градње храма Светих апостола Петра и Павла у Какмужама, Маринко Бајчетић, изнио је неколико занимљивих историјских података о селу Какмуже.

- Наше село је кроз историју дијелило судбину људи овог краја. Учествовало у свим бунама, устанцима, ратовима. Какмуже има и своју духовну историју. Оно има један дио који се зове Немања, и то је вероватно јединствени топоним у целом српству. Испод је био рудник, манастир и црква, а у сред села је била црква Светих апостола Петра и Павла, и ми сада, уз Божију помоћ, и помоћ добрих људи, желимо да је уздигнемо и обновимо. Историјски је доказано да су у том делу Какмужа живели неки од Немањића који су касније, под налетом Турака, одселили за Дубровник - навео је Бајчетић.

image

фото: Епархија Милешевска

- о: Епархија милешевска

Он је навео да се стара црква Светих Апостола се налазила на једном доста неприступачном мјесту.

 - Какмужани су више пута покушавали да је обнове али у томе никад нису успијели. Идеја о изградњи цркве међу становницима Какмужа никад није престала и ево сада су се стекли услови да се крене у градњу. Надамо се да ћемо, уз помоћ Бога и добрих људи, успешно привести крају овај пројекат - истакао је Бајчетић.

Епископ Атанасије је са пажњом саслушао овај историјски осврт и благословио идеју и жељу становника Какмужа да се храм гради.

- Први део посла смо урадили, земљиште за будући храм је у власништву Цркве. Сада је потребно да објединимо снаге, да објединимо знање и да сложно приступимо овоме послу. Да се не би јавило нешто непредвидиво што може спречити рад најбоље је да у рад кренемо одмах, да не чекамо ништа него да кренемо одмах, данас. Данас је најосновнији део посла обављен, договор је ту, и да почнемо одмах. Сада више одустајања нема, у томе смо сви сложни. Морамо свакако завршити овај благословени наум, и да што пре освештамо нови храм - нагласио је епископ Атанасије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. mart 2023 20:41