Pexels, илустрација / - PEXELS, илустрација
10/05/2021 u 17:01 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Извјештај ГИ: Лука Бар главна тачка за улазак кокаина на Балкан

Пошто већина кокаина у регион улази преко Албаније и Црне Горе, не чуди што је највиша чистоће и стога се налази најскупљи кокаин у Тирани и Подгорици

Док су криминалне групе са западног Балкана главни играчи у глобалном послу са кокаином, подаци из полицијских заплијена сугеришу да постоји релативно мало кокаина на западном Балкану, наводе у најновијем извјештају Глобалне иницијативе. Будући, како наводе,  да которске криминалне групе ( кавачки и шкаљаески клан) групе већ имају доминантан положај дуж ланца снабдијевања од извора у Латинској Америци на главним тржиштима западне Европе мало је потребе да заобиђе западни Балкан. Осим за снабдијевање малих, али растућих локалних тржишта.

-Имајући то у виду, постоје докази који указују на то да су јадранске луке у Албанији и Црној Гори (попут Драча и Бара) коришћени за увоз великих пошиљака од кокаин - обично се крије у пошиљкама воћа или животињске коже из Латинске Америке. Роба се обично чувају прије него што се пресјече другим супстанцама и распореди на мале количине између три и по 10 килограма. Затим се дистрибуира широм Европе, углавном у аутомобилима и камионима са посебни скривеним одељци. Главна тачка уласка кокаина је лука Бар у Црна Гора. Одатле се обично крећу ка сјеверу према Никшићу а затим у Босну и Херцеговина око Требиња / Билеће. Одатле они превозе се на сјевер до Мостара и Сарајева и на крају у Хрватску- наводе из Глобалне иницијативе.

Почетна цијена 35 000 - 38 000 еура

До овог тренутка, велепродаја цијена по килограму је 35 000 - 38 000 еура. Алтернативно, дрога се премјешта из Подгорице у Рожаје, а затим било сјеверно до Новог Пазара у Србији или источно на Косово преко Пећи. Одатле кокаин могао да се креће ка великим градовима у региону за локалне потрошња; велепродајни трошак од килограма кокаин у Београду износи између 35 000 и 50 000 еур. Такође би се могао прометовати на исток према Турској и Бугарска - често у замјену за хероин - или сјевер према Мађарској, те у Аустрију и Немачку- наводе из Глобалне иницијативе.

Најскупљи кокаин у Тирану и Подгорици

Кокаин који улази у Албанију обично долази у лука Драч. Процијењује се да је цијена по килограм приближно 90% чистог кокаина приликом испоруке је између 25 000 и 30 000 еура. Одатле може се истим кретати према сјеверу ка Подгорици горе описане руте трговине људима или се превозе источно у Сјеверну Македонију, а затим дуж праваца користи се за шверц других врста дрога.

-Пошто већина кокаина у регион улази преко Албаније и Црне Горе, не чуди што је највиша чистоће и стога се налази најскупљи кокаин у Тирани и Подгорици- прецизирају у извјештају.

Други пут у регион је из Бугарске у Сјеверна Македонија на Деве Баир – Гиуесхево прелаз, према Куманову и одатле било север у Србију или северозапад на Косово. 

-У прошлости се стекао утисак да док је било обиље канабиса и хероина у транзиту кроз западне Балкана, ни сам регион није имао проблема са кокаином. Чини се да ово гледиште поткрепљује врло низак ниво заплијене кокаина. Међутим, кокаин очигледно постаје све распрострањенији у нека тржишта, посебно урбани центри попут Београда, Ниш, Подгорица, Сарајево, Скопље и Тирана као у приморским одмаралиштима. Нешто од тога може остати у регион као плаћање у натури за пошиљке које пролазе кроз регион или као плаћање регионалном криминалцу групе. Профит од трговине кокаином који се "пере" у региону утиче на политичку економију неких од земаља ЗБ6-закључују у извјештају.

Же.Б.-Ж.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:22