foto: Željko Šapurić / - FOTO:L ŽELJKO ŠAPURIć
29/09/2022 u 15:17 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović: Crna Gora rekorder u zapleni cigareta, uskoro izvještaj o hakerskim napadima

- Mi smo sve zemlje premašili, bez obzira što imamo mali broj stanovnika. Stvaramo svoju reputaciju, izuzetno sam zadovoljan, dodao je on

Premijer Dritan Abazović kzaao je da je spaljivanje cigareta najveći udarac ljudima koji se bave organizovanim kriminalom jer se ljudi koji se bave švercom nadaju da se posle promjene političkih okolnosti ili nekih drugih doći do svoje robe.

- Kada ta roba dođe u peć oni su svjesni da ostaju bez robe. Mislim da je važno da kreiramo suprotan stav i da Crna Gora više ne bude zemlja u kojoj je lako švercovati. Zahvalan sam MUP-u, Upravi prihoda i carina, kolegama iz Bara i svim ljudima koji pomažu da CG svoju infrastrukturu stavi ne u funkciju organizvanog kriminala, već u funkciju građana.  To se odnosi na Luku Bar i na ostalu infrastrukturu, nastavićemo sa svojim aktivnostima, poručio je on.

Abazović je istakao da smo mi zemlja koja je rekorder u zapleni cigareta.

- Mi smo sve zemlje premašili, bez obzira što imamo mali broj stanovnika. Stvaramo svoju reputaciju, izuzetno sam zadovoljan, dodao je on.

Državni sekretar u MUP-u Zoran Miljanić kazao je da sa ovim Crna Gora dobija reputaciju odgovornog međunarodnog partnera.

- Sve ove cigare su završavale u Crnoj Gori ili regionu, ili EU. Ovim štitimo budžet Crne Gore, regiona i EU. Zahvaljujem svim institucijama koje su učestvovale u ovome, naglasio je on.

Direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević ocijenio je da je ovo dio robe koja se uništava, te da će se u narednim danima uništiti šest hiljada kartona.

- Prostim jezikom uništiće se roba vrijedna tri miliona eura na tržištu, a u nabavci blizu milion. Ovo govori da je naša borba dobra i efikasna. Mi smo se odredili za ovaj model, da se ne opterećujemo samo da li će neko ili neće biti uhapšen. Mi smo se odlučili da uzimamo robu i da direktno štetimo budžet kriminalnih grupa. Imaćemo pres konferenciju gdje ćemo reći šta je urađeno za ovih 30 godina i šta je uradila ova vlada, a šta ostali, naveo je Milošević.

Akcija ANB

Odgovarajući na pitanja o hapšenju više ljudi, među kojima navodno ima i Rusa, Abazović je rekao da se rade pretresi na više lokacija.

- Ovo je međunarodna akcija, spremni smo da zaštitimo interese CG u svakom segmentu. S obzirom da je akcija tajna, relevantna agencija za imena i sve ostalo je Specijalno državno tužilaštvo, naglasio je Abazović.

Posjeta SAD

Istakao je i da je posjeta Americi bila uspješna i da Crnu Goru čekaju dobre stvari kada je u pitanju vladavina prava.

- Zahvalan sam svima koji nam pomažu da dođemo do onih koji rade nelegalne aktivnosti. Sve što radimo je da pojačamo borbu protiv organizovanog kriminala u CG. Svi oni koji nas optužuju da ne postižemo rezultate prave konfuziju i uslugu da ruka pravde ne bude u opsegu u kojem ne bi trebala, naglasio je on.

Hakerski napadi

Abazović je rekao da ANB će zasjedati uskoro i da će na sjednici imati detaljniji izvještaj s pbzirom da strani eksperti rade analizu i u odbrani našeg sistema. 

- Razumijem i nervozu građana i da mnoge stvari čekaju. Mi živimo u 21 vijeku i mnoge države nisu imune na hakerske napade, trebalo se ranije razišljati o tome. Očekujem da se vrlo brzo stvari vrate u normalu, dodao je on.

Uprava prihoda i carina Crne Gore u prostorijama Instituta za crnu metalurgiju u Nikšiću organizovala je uništavanje cigareta koje su oduzete tokom zadnje velike zapljene u Luki Bar, kojem je prisustvovao i Abazović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2022 21:22