Фото: Скриншот
15/10/2021 u 09:01 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Абазовић: Баковић и Лазовић скинули забрану уласка Беливуку

Све ћемо надзирати, нема привилегованих. Ако желимо да се боримо против организованог криминала морамо да дјелујемо као јединствен систем. Дајемо гаранције да од данас важе нова правила, казао је Секуловић

Потпредсjедник Владе Црне Горе Дритан Абазовић Кказао је на данашњој прес конференцији поводом случаја " Беливук" да су бивши помоћник директора Управе полиције Енес Баковић и Зоран Лазовић скинули забрану уласка Вељку Беливуку у Црну Гору.

Истрага о Беливуку - СДТ: Нема основане сумње да су службеници полиције злоупотребили положај

-Што се тиче извршне власти, за нас је јако важно да не постоји ни једна табу тема, ситуација за Беливука више не може да буде под велом тајне. Група Беливука док је имала забрану је долазила у Црну Гору и вршила крвична дјела. Неко им је скинуо забрану. Поставља се питање, ако тражимо Маровића на све могуће начине и то се не дешава, људи са таквим бекграундом на jедан позив се одобрава да улазе без икаквих оптерећенjа. Подниjели смо одређене процедуре према свима. Врло jе jасно ко jе наредио скиданjе забране, дошли смо до два имена то су Енес Баковић и Зоран Лазовић. Нека СДТ утврђуjе ко jе од нjих двоjице то урадиo. Што се тиче других службеника, нико ниjе имао сумњу да су имали ингеренциjе да то ураде без дозволе своjих шефова-казао је Абазовић.

-Ви знате да је група око Беливука и Миљковића група која има међународни карактер и да се ради о врло монструозним злочинима почињеним на више дјелова Западног Балкана. Ако неко мисли да се такви људи требају шетати по Црној Гори, да иду по журкама које су организовале вође кланова...да то све треба да сведемо у исту раван као кад дајемо забране поповима, пјевачима...онда нешто не функционише...Апелујем и на менаџмент Управе полиције да и они дају гас. Постоје људи ту који су и даље спремни да штите интересе моћника који полако губе моћ. Охрабрујемо све људе унутар тужилачке организације. Ми смо као извршна власт ставили тачку на ово укидање забране уласка Беливуку-поручио је Абазовић.

Министар унутрашњих послова, Сергеј Секуловић је поручио:  "Све ћемо надзирати, нема привилегованих. Ако желимо да се боримо против организованог криминала морамо да дјелујемо као јединствен систем. Дајемо гаранције да од данас важе нова правила".

-Дужи временски период нисмо били у стању да добијемо одговор ко је скинуо поменуту забрану. Интерном контролом дошли смо до сазнања ко је скинуо забрану. Ми смо утврдили које је лице скинуло забрану. Да би се неком скинула забрана једини начин је да лице којем је дата забрана покрене управни поступак да се жали, а о том рјешењу одлучује МУП. Није постојала ни једна процедура за то. Ми сад јасно знамо да је господин Баковић наредио то усмено, да се скине забрана-казао је између осталог секретар МУП-а Раде Милошевић.

Додао је: "То је класична злоупотреба положаја. Катнић је дао једну новину, а то је да су највиши функционери полиције Србије тражили да се укине забрана Беливуку".

-Из полиције Србије су нам одговорили да не знају који је службеник полиције Србије тражио да се укине забрана. Не постоји правни основ по којем је могла да им се скине забрана. Јасна је спона између људи менаџмента Управе полиције прошлог сазива и ових људи.  Предмет је експресно предат СДТ-у. То вам говори у каквој ситуацији се налази наше тужилаштво. Господин Баковић нема одбране. Овај случај је јасан- казао је између осталог  Милошевић.

Он је на питање новинара рекао да је и Енес Баковић контактирао тужиоца и да је то вјероватно због вршења притиска. 

Зоран Миљанић је изјавио  да је ово превршило сваку мјеру и да "ако ово није позив да се сазове нови Тужилачки савјет , онда не зна шта је".

-Овај случај мора да доживи свој правосудни епилог. Овај случај мора да буде позив свим поштеним полицајцима да пријаве све оне који су били уплетени у кривична дјела а таквих има. Ово је тек први у низу случајева који ће услиједити- казао је између осталог Миљанић.

Подсјетимо, из Специјалног државног тужилаштва су саопштили да је након истражних радњи утврђено да нема основане сумње да су полициjски руководиоци Александар Бошковић и Саша Ђуровић злоупотребили положај. Тако је отклоњена сумња да су повезани са укидањем забране уласка Вељку Беливуку у Црну Гору.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:01