Далибор Каварић / Фото: Никола Савељић
23/06/2021 u 12:31 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Адвокат Далибор Каварић кандидат за Тужилачки савјет

Кандидати треба да имаjу наjмање десет година радног искуства на правним пословима, да уживаjу лични и професионални углед и да ниjесу осуђивани за кривична дjела коjа државне тужиоце чине недостоjним

Одбор за политички систем, правосуђе и управу расписао је оглас за избор четири члана Тужилачког савjета из реда угледних правника и jедног из невладиног сектора, у складу са измиjењеним Законом о Државном тужилаштву. Подгорички адвокат Далибор Каварић, правни заступник Митрополије црногорско-приморске и члан њеног правног савјета, потврдио је за "Дан" да ће бити један од кандидата који ће аплицирати за мјесто у Тужилачком савјету из реда угледних правника. Каварић је рођен 1975. године у Подгорици, а дипломирао је на Правном факултету 2003. године. Говори два језика и тренутно је на постдипломским студијама у Риму.

Кандидати за Тужилачки савјет морају да имаjу наjмање десет година радног искуства на правним пословима, да уживаjу лични и професионални углед и да ниjесу осуђивани за кривична дjела коjа државне тужиоце чине недостоjним за обављање тужилачке функциjе у складу са овим законом. Конкурс је отворен десет дана.

Измjенама у Закону о Државном тужилаштву промиjењена jе структура Тужилачког савјета, коjи бира специjалног тужиоца и остале тужиоце, па ће имати 11 чланова – по пет из редова тужилачке организациjе и угледних правника и jедног представника Министарства правде.

Овим измjенама предвиђено је да се већина састава Тужилачког савjета – пет правника и представник Министарства правде – бираjу простом већином у Скупштини, те да њиховим избором приjевремено престаjу мандати актуелним члановима ТС, што jе jедно од рjешења коjе jе критиковала и Венециjанска комисиjа. Министар правде бира jедног члана Тужилачког савјета.

Закон усвојен 12. маја

Парламентарна већина jе у априлу предложила нове измjене овог закона, након што претходне, као ни Предлог закона о тужилаштву за организовани криминал, ниjе подржала Венециjанска комисиjа (ВК).

Закон jе усвоjен 12. маjа, али jе предсjедник државе Мило Ђукановић одбио да га потпише.

Владаjућа већина jе закон поново усвоjила 27. маjа, без присуства опозициjе. Због тужилачког закона, ДПС боjкотуjе Скупштину од 17. маjа, jер jе, како су казали, владаjућа већина одбила њихову понуду да се усваjање закона одложи и да се покрену разговори о именовању челних људи у правосуђу.

ВК jе доставила мишљење и на ревидирани предлог измjена закона о тужилаштву, у коjем jе похвалила напредак у односу на рjешење из марта, али jе поново упозорила на могућу политизациjу Тужилачког савjета.

Према закону, из редова угледних правника не може бит изабрано за чланство у Тужилачком савjету лице коjе jе брачни или ванбрачни супружник или сродник посланика, члана Владе и предсjедника Црне Горе или лица коjе бира, именуjе или поставља Скупштина, предсjедник Црне Горе или Влада, у правоj линиjи без обзира на степен сродства, у побочноj линиjи до другог степена сродства или сродник по тазбини до првог степена.

Конкурс за jедног члана Тужилачког савјета коjег предлажу невладине организациjе отворен jе 30 дана. Важе исти услови, с тим што организациjе коjе предлажу кандидата мораjу да бити регистроване наjмање три године, да у оснивачком акту и статуту имаjу као основне циљеве и дjелатности питања из области владавине права, рада државног тужилаштва или борбе против корупциjе и организованог криминала и да су се у претходне три године континуирано бавиле тим питањима.

Такође, НВО би морала да jе у претходне три године, приjе обjављивања jавног позива за предлагање кандидата за члана Тужилачког савјета, реализовала проjекте у области владавине права, рада државног тужилаштва или борбе против корупциjе и организованог криминала.

Одбор за политички систем обуставио је поступак избора врховног државног тужиоца jер се ступањем на снагу измjена закона обустављаjу почети поступци избора функционера у тужилаштву.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 09:03