Дарко Шарић
16/06/2021 u 21:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Адвокат Дарка Шарића: После седам и по година у притвору, тешко да може да буде задовољан и једном одлуком

Како је за Kurir.rs изјавио Шарићев бранилац, адвокат Радослав Баћовић, одбрана очекује да Апелациони суд сам отвори главни претерс

Дарко Шарић, ком је Врховни касациони суд (ВКС) укинуо правоснажу пресуду којом је као организатор криминалне групе која је из Јужне Америке у Европу шверцовала кокаин био осуђен на 15 година затвора, ново суђење пред Апелационим судом у Београду може да очекује на јесен.

Како је за Kurir.rs изјавио Шарићев бранилац, адвокат Радослав Баћовић, одбрана очекује да Апелациони суд сам отвори главни претерс.

Укинута пресуда од 15 година Дарку Шарићу

Он је навео и да је Дарка Шарића јуче обишао у притвору, у ком је од марта 2014.

- После седам и по година у притвору тешко је да може да буде задовољан и једном одлуком. Ипак, ово је прва која је законита и где човјек може да осјети трачак наде, управо то и он сада осјећа, трачак наде. Није лако после седам и по година у самици - каже адвокат.

Жељко Вујановић, брат Дарка Шарића који је истом пресудом коју је укинуо ВКС био осуђен на 14 година затвора, и средином априла спроведен на издржавање казне, највјероватније ће поново бити пребачен у кућни притвор.

- Прије него што је 16. априла спроведен на издржавање казне, Вујановић је био у кућном притвору. Како је правоснажна пресуда по којој је отишао у затвор укинута, по закону би он морао да буде враћен у статус који је имао прије те пресуде, а то је кућни притвор - објашњава извор Курира.

У одлуци, којом је ВКС наложио Апелационом суду да поново разматра пресуду, како Курир сазнаје, наводи се да је ова одлука  донијета због сумње да је двоје судија који су одлучивали о правоснажној пресуди, било пристрасно.

- Правоснажна пресуда укинута је пошто је Врховни касациони суд усвојио ванредни правни захтјев за заштиту законитости који су предали Шарићеви браниоци. ВКС је рекао да је најмање двоје судија који су одлучивали о пресуди у ранијим одлукама које су се односиле на Шарића показало пристрасност. Наиме, ВКС није оцјенио као спорно то што су они раније током поступка одлучивали о продужењу притвора, већ то што су у образложењу тих одлука изразили висок степен у погледу кривице њега и осталих оптужених и износили аргументе у том смислу, иако је судски поступак још  био у току - каже саговорник Курира.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:08