/ DAN АРХИВА-ЉУБО БИГОВИЋ
16/12/2021 u 10:04 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Адвокат Ђукановић: Биговић је болестан, само што не умре

Славица Шћекић, сестра убијеног полицијског функционера Славољуба Шћекића, реаговала је на ове наводе, наводећи да сумња у корупцију у љекарску комисију

Апелациони суд и данас је одложио претрес поводом убиства полицијског функционера Славољуба Шћелића. Као и претходни пут, разлог овог одлагања је такође било одсуство оптуженог Љуба Биговића који је, како је саопштено, у веома лошем здравственом стању. Подсјећамо, због тога се суди  Саши Борети, Љубу Биговићу, Љубу Вујадиновићу и Милану  Шћекићу.

Биговић одсутан због болести: Славица Шћекић тражи да се после 16 година оконча поступак за убиство њеног брата

Суд је навео да је предао захтјев да љекарска служба ЗИКС-а сваке седмице доставља налаз у којем се редовно прати здравствено стање Биговића. Како је данас судско вијеће Апелационог суда предочило, у налазу се наводи да Биговић ни данас није у стању да присуствује суђењу. 

- Суд нема разлог да сумња у овај извјештај. Претрес не може да се одржи. Законска могућност је да се поступак одвоји али је у питању комплексна ствар и то не би било цјелисходно. Налог је био да ЗИКС сваке недеље доставља извјештај . Види се и да је Биговић био код специјалисте неколико пута и налаз КЦЦГ то потвђује- навело је судско вијеће.

image
- DAN

Славица Шћекић, сестра убијеног полицијског функционера Славољуба Шћекића,  реаговала је на ове наводе, наводећи да сумња у корупцију у љекарску комисију.

-Може ли Биговић да да изјаву да не може због здравственог стања да присуствује суђењу. Ако он да изјаву да не жели да присуствује...У сваком случају да се преиспита одговорност тих извјештаја, ја сумњам у корупцију- нагласила је Славица Шћекић.

Суд је навео да разумије и да би додатно разумио Шћекић да су оптужени на слободи, наглашивши да су они 16 година у притвору. 

Славица Шћекић је суду казала да је "притвор једна љествица до слободе", на шта је судија из судског вијећа казао "није, него до пресуде".

Адвокат Драгољуб Ђукановић је пред сам крај претреса реаговао и казао за Биговића." Човјек је болестан, само што не умре".

Подсјећамо, тужилаштво је подигло оптужницу у овом случају против  Саше Борете, Љуба Биговића, Љуба Вујадиновића и Милана Чила Шћекића. Они су прво били осуђени на по 30 година затвора за убиство полицијског функционера. Затим је Врховни суд је у децембру 2019. године укинуо пресуду Апелационог суда од 20. фебруара 2015. године против ових оптужених.

Тој одлуци је  претходила одлука судија Уставног суда који су усвојили жалбу одбране осуђених. Тада је оцијењено да им је повријеђено право на правично суђење у дијелу који се односи на прибављање и квалитет коришћеног доказа заштићеног свједока  и права на одбрану.

Судије Уставног суда утврдиле су и да је, у односу на оптуженог Љуба Биговића, дошло до измјене чињеничног дијела прецизиране оптужнице и то у пресуди првостепеног суда од 19. јула 2012, због чега се појавило  питање, да ли је нарушен идентитет пресуде и оптужбе, односно да ли је оптужба прекорачена.

Оптуженима у овом предмету је суђено три пута. Апелациони суд је прве двије пресуде Вишег суда оборио због битних повреда одредби кривичног поступка и бројних грешака.

Начелник Управе за општи криминалитет у МУП-у Црне Горе Славољуб Шћекић (46) убијен је у сачекуши 30. августа 2005.године, испред своје куће у подгоричком насељу Толоши. Према писањима медија, Шћекић је кобне ноћи, један сат иза поноћи, дошао кући службеним возилом. Изашао је и кренуо ка улазу куће када је убица са око 25 метара даљине у његова леђа испалио два  рафала. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:21