duško knežević / - DAN
31/01/2023 u 12:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Advokat traži ukidanje odluke o određivanju pritvora Dušku Kneževiću

Kneževićev advokat se obratio i Specijalnom državnom tužilaštvu, odnosno Glavnom specijalnom državnom tužiocu Vladimiru Novoviću sa predlogom da SDT izda saglasnost Višem sudu za ukidanje pritvora

Branilac Duška Kneževića, advokat Zdravko Đukanović podnio je predlog Višem sudu u Podgorici da se stavi van snage rješenje o određivanju pritvora Kneževića, kao potpuno neosnovano, saopšteno je iz Atlas grupe.

Kako navode, Kneževićev advokat se obratio i Specijalnom državnom tužilaštvu, odnosno Glavnom specijalnom državnom tužiocu Vladimiru Novoviću sa predlogom da SDT izda saglasnost Višem sudu za ukidanje pritvora, kaže se u saopštenju Atlas grupe.

- Podsjećamo javnost da, kako je i navedeno u ovom predlogu, Duško Knežević nikada nije pozvan na saslušanje na zakonom predviđen način, pa nije bilo osnova za određivanje pritvora. Dušku Kneževiću je pritvor određen po nalogu bivšeg Glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, a koji je uputstva primao od izvršne vlasti, po saznanjima odbrane konkretno od predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, dodaju oni.

Kako ističu, očiglednu činjenicu da je Duško Knežević žrtva nezakonitih postupaka Specijalnog tužilaštva Crne Gore potvrdila je i Komisija za kontrolu Interpola, kao nezavisan organ Interpola, u svojoj odluci broj CCF/114/R331.19 kojom su dana 31.07.2020. godine stavljene van snage sve crvene potjernice Interpola prema Dušku Kneževiću!

- U obrazloženju odluke donijete na 113. sjednici Komisije za kontrolu dosijea Interpola, izričito je navedeno da se potjernice u odnosu na Duška Kneževića ukidaju jer je Komisija kao nadležno tijelo u postupku kontrole utvrdila da je Duško Knežević žrtva očiglednog političkog progona, dodaju iz Atlas grupe.

Branilac Duška Kneževića, kako ističu, obratio se SDT-u i Glavnom specijalnom državnom tužiocu Vladimiru Novoviću sa predlogom da SDT da saglasnost Višem sudu u Podgorici za navedeni predlog, imajući u vidu činjenicu da je pritvor određen nezakonito, bez bilo kakvog pravnog osnova, što tužilaštvo može utvrditi uvidom u spise predmeta koji se vode protiv Duška Kneževića, kao i uvidom u odluku Komisije Interpola koja je  te nezakonitosti jasno utvrdila.

- Očekujemo da će pritvor protiv Duška Kneževića, nakon 30 mjeseci od odluke Interpola, biti ukinut i da će Dušku Kneževiću biti omogućeno da pred Višim sudom u Podgorici nakon gotovo pet godina od početka otvorenog političkog progona, iznese svoju odbranu i svoja saznanja o nezakonitim postupcima prethodne izvršne vlasti u Crnoj Gori, zaključuje se u saopštenju Atlas grupe, zaključuju oni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. jun 2023 01:05