Neno Kaluđerović: Od bjegunca do heroja nacije / - NET
16/08/2022 u 00:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Advokat Žurić: Kaluđerović ne treba da odgovara za likvidaciju ubice sa Cetinja

Žurić smatra da Cetinjanin Neno Kaluđerović ne može biti krivično odgovoran ako se utvrdi da je on usmrtio sugrđanina koji je počinio masakr na Cetinju

Advokat Boško Žurić smatra da Cetinjanin Neno Kaluđerović ne može biti krivično odgovoran ukoliko se utvrdi da je on usmrtio sugrđanina koji je počinio masakr na Cetinju. Više državno tužilaštvo utvrdiće od čijeg metka je stradao tridesetčetvorogodišnji Vuk Borilović

Govoreći o pravnim posledicama i eventualnoj krivičnoj odgovornosti Nenada Kaluđerovića za koga se, po do sada dostupnim informacijama, navodi da je lišio života ubicu Žurić kaže da treba sačekati rezultate istrage.

"Ukoliko su zaista tačne do sada objavljene informacije da je Nenad Kaluđerović lišio života napadača tokom razmjene vatre sa policijom, to onda u tim njegovim radnjama nema krivičnog djela niti njegove krivične odgovornosti pa samim tim i ne može biti osuđen, s obzirom da je u takvoj situaciji postupao u nužnoj odbrani odbijajući od svog i od dobra drugoga, u ovom slučaju policajaca, istovremen i protivpravan napad vatrenim oružjem", kaže advokat.

U situacijama kada su protipravnim napadom vatrenim oružjem, jednom ili više lica neposredno ugroženi život i tijelo kao dva najzačajnija dobra koja se štite krivičnim zakonikom, apsolutno je dozvoljeno u odbrani od jednog takvog napada upotrijebiti vatreno oružje, s obzirom da je u takvoj situaciji to jedina odbrana kojom bi se takav napad mogao efikasno odbiti.

Kako kaže Žurić "svaka druga odbrana bi mogla dovesti do najtežih posljedica po onog ko je napadnut".

"Istraga koja je u toku treba da rasvijetli sve okolnosti oko ovog događaja i u sklopu nje će svakako morati biti saslušan Nenad Kaluđerović i svi drugi prisutni svjedoci, kao i obavljene i druge dokazne radnje, prije svega mislim na obdukciju tijela napadača kako bi se se utvrdio tačan uzrok smrti", navodi advokat Žurić i ponavlja da je neophodno sačekati završetak istrage i utvrđivanje svih okolnosti ovog nemilog događaja.

Viši tužilac Lepa Medenica potvgrdila je da je saslušala Kaluđerovića u svojstvu građanina, da je pušten i da je naredila da mu oduzmu oružje.

Istražitelji čekaju balistički nalaz koji treba da pokaže da li je Borilović ubijen metkom iz Kaluđerovićevog oružja.

Ministar policije Filip Adžić izjavio je u prvom intervjuu nakon masakra na Cetinju da smatra da Kaluđerovića ne bi trebalo teretiti jer je zaustavio krvavi pir Borilovića.

Na društvenim mrežama kruže ankete i apeli građanima da podrže molbu nadležnim institucijama da Kaluđerović bude oslobođen odgovornosti.

Kaluđerović je od ranije poznat policiji, nekoliko godina bio je u bjekstvu zbog optužbe za pokušaj ubistva na Cetinju. Za taj slučaj nije odgovarao jer se nakon dvije godine pojavio u policiji i dokazao da nije izvršilac djela.

Veliki dio javnosti sada ga smatra herojem nacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 10:27