Stanislava Martinovic / FOTO: Srđan Boljević
22/11/2022 u 17:43 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Advokati traže obustavu postupka: Martinović nema veze sa kriminalnom grupom

Advokat Marko Radović, branilac okrivljene Martinović, pred sudom je ukazao na "nedostatke optužnice", jer kako smatra činjenični opis je nejasan i nerazumljiv

U podgoričkom Višem sudu održana je kontrola optužnice u predmetu protiv bivše načelnice Poreske uprave područne jedinice Podgorica Stanislave Martinović i 22 optužernih.

Oni au oaumnjičeni da su kao članovi kriminalne organizacije zloupotrebom ovlašćenja u privredi, pranjem novca i falsifikovanjem isprava oštetili državni budžet za nekoliko miliona eura. Optuženi su za stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba ovlašćenja u privredi, pranje novca i falsifikovanje isprava.

Advokat Marko Radović, branilac okrivljene Martinović, pred sudom je ukazao na "nedostatke optužnice", jer kako smatra  činjenični opis je nejasan i nerazumljiv.

-Ono što je najgore, obrazloženje optužnice je šturo. Kuriozitet je to što od 247 stranica optužnice, obrazloženje je napisano na svega 47 stranica. Polazeći od navoda optužnice, a imajući u vidu odbranu okrivljene Martinović, ističem da ona nije radila u Poreskoj upravi 2013, 2014. i 2015. godine, kada je formirana kriminalna organizacija- kazao je Radović.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo je vodilo istragu za jedno krivično djelo, a zatim je proširilo optužnicu i okrivili je za pranje novca.

-Nije pribavljen nijedan dokaz za stvaranje kriminalne organizacije jer Martinović nije bila na čelu Poreske uprave. Što se tiče krivičnog djela pranje novca, tužilaštvo je napravilo suštinski previd jer je primijenilo zakon kojii ne može da se primijeni. Smatram da ova optužnica ne može da bude potvrđena. Vijeće treba da vrati tužilaštvu na dopunu istrage ili da donese rješenje kojim će se obustaviti postupak-smatra advokat.

Optužena  Stanislava Martinović je sudu kazala da "nije stvorila kriminalnu organizaciju, i da je radila po zakonu".

Branioci okrivljenog Bojana Rašovića, advokati Mitar Mugoša i Dragoljub Petrović, predložili su vijeću da obustavi krivični postupak.

-Bojan Rašović je optužen da je izdao više lažnih avansnih računa i profaktura. Profaktura ne može biti lažna jer se ne može utvrditi ništa. Nema elemenata bića krivičnog djela zloupotreba ovlašćenja u privredi, pa predlažem da se obustavi krivični postupak- navodi on.

Advokat Mugoša je kazao da u optužnici nema nijedne riječi da je Rašović izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Advokat Novak Ražnatović, branilac okrivljenih poreskih inspektora Nevenke Đurović i Branislava Magdelinića, predočio je  propuste u optužnici. On je naglasio da nema dovoljno dokaza da su optuženi  izvršili krivična djela. Predložio je da protiv njih obustavi krivični postupak.

Osim Stanislave Martinović, optuženi su i vlasnici i ovlašćeni zastupnici kompanija „PS gradnja“, „A-Cop“, „A-Cop MNE“ – Bojan, Dejan i Ivan Petričević, osnivač kompanije „Viner co“ iz Danilovgrada Saša Jokić, Dejan Lakić, bivša sekretarka Ministarstva finansija Marina Perović i savjetnik u Ministarstvu finansija Dragan Vujošević, rukovoditeljka odjeljenja za inspekcijski nadzor Poreske uprave u Podgorici Rajka Simonović, samostalni savjetnik Poreske uprave Aleksandar Radulović, poreski inspektori Nevenka Đurović, Branislav Magdelinić, Milijana Radonjić i Slavojka Savić, osnivač i izvršni direktor preduzeća ,,Braća Kolić“ i ,,Migi“ iz Bijelog Polja Refad Kolić, ovlašćeni zastupnik kompanije ,,Trend trade“ iz Podgorice Dragan Kovačević, odgovorno lice podgoričke kompanije ,,Okov“ Bojan Rašović, ovlašćeni zastupnik kompanije ,,Sedam-ing“ Mlađen Anđelić, ovlašćeni zastupnik kompanije ,,MK Company“, Aleksandar Milekovski, Milo Jaredić, Sonja Ivanović, Miloš Vukotić i Nikola Pavićević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:06