/ Управни суд - фото: Иван Петровић
21/06/2021 u 14:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Адвокатска комора писала Управном суду: Уздржите се од позивања странака док траје штрајк

За вријеме трајања предметне обуставе примјећено је да Управни суд непосредно странкама, а које у поступку заступа адвокат, доставља позив за приступ рочишту усмене расправе уз позивање на члан 88 Закона о парничном поступку

Адвокатска комора Црне Горе упутила је недавно допси Управном суду, предсједници Бранки Лакочевић, због тога што су адвокати за вријеме трајања штрајка примјетили да та институција позива странке и адвокате на судске расправе.

- За вријеме трајања предметне обуставе примјећено је да Управни суд непосредно странкама, а које у поступку заступа адвокат, доставља позив за приступ рочишту усмене расправе уз позивање на члан 88 Закона о парничном поступку. Такође је рпимјећено да Управни суд доставља адвокатима позиве за одржавање усмене расправе у којима се наводи "Упозоравате се, да ће и у случају вашег изостанка, расправа бити одржана "- навео је у допису предсједним Адвокатске коморе Здравко Беговић.

Дописом је истакнуто да Адвокатска комора налази да је овакво поступање Управног суда противуставно, нарочито да је у супротности с одредбом члана 20 став 2 Устава Црне Горе.

- Којим је прописано  да свако има право на правну помоћ, а што је у директној вези са одредбом члана 21 став 1 Устава Црне Горе, којим је прописано да правну помоћ физичких и правних лица пружа адвокатура, као самостална и независна професија. Предлажемо да се Управни суд Црне Горе за вријеме трајања опште обуставе рада адвоката уздржи од претходно наведеног поступања - стоји у допису.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:09