Filip Adžić / - SRDJAN BOLJEVIC
01/09/2022 u 19:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Adžić: Crna Gora podržava inicijativu Gutereša o Akciji za očuvanje mira

Adžić sa direktorom policije Zoranom Brđaninom učestvuje je na Samitu šefova policija zemalja članica Ujedinjenih nacija (UNCOPS 2022), koji se održava od 31. avgusta do 2. septembra

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić istakao je danas doprinos koji crnogorski policijski službenici pružaju u očuvanju mira učešćem u mirovnim misijama UN-a, podsjetivši da je Crna Gora od obnove  nezavisnosti do sada uputila više predstavnika.

Adžić sa direktorom policije Zoranom Brđaninom učestvuje je na Samitu šefova policija zemalja članica Ujedinjenih nacija (UNCOPS 2022), koji se održava od 31. avgusta do 2. septembra u Njujorku.

U obraćanju tokom prvog panela Adžić je podsjetio da se jedan dio pripadnika Uprave policije trenutno nalazi u Mirovnoj misiji na Kipru. 

Adžić je ponovio punu podršku Crne Gore Inicijativi Generalnog sekretara o Akciji za očuvanje mira, Deklaraciji zajedničke posvećenosti mirovnim operacijama UN-a, kao i implementaciji Agende žene, mir i bezbjednost. 

“Crnogorska delegacija je ovom prilikom pozvala na kontinuiranu promociju i podršku političkog odnosno mirnog rješavanja konflikata, kao i na kontinuirano jačanje uloge mirovnih misija u kontekstu zaštite civila, unapređenja bezbjednosti i unapređivanja partnerstva među zemljama”, saopšteno je iz MUP-a. 

Dodatno je, kako navode, ponovljena otvorenost i spremnost Crne Gore, kao jedne od najmlađih zemalja članica, da pruži svoj puni doprinos promociji vrijednosti Ujedinjenih nacija.

Na otvaranju današnjeg centralnog događaja Samita, Generalni sekretar UN-a, Antonio Gutereš, ukazao je na značaj multilateralizma u očuvanju mira, ističući da su službe za sprovođenje zakona, a posebno policija, ključne u sprječavanju konflikata.

Kako je saopšteno iz MUP-a Gutereš je takođe ukazao na nemjerljivi doprinos UN policije globalnom miru, bezbjednosti i razvoju. 

Tokom ovog događaja predstavnici više od 115 zemalja Ujedinjenih nacija razgovarali su o rješavanju ključnih izazova sa kojima se suočavaju mirovne misije Ujedinjenih nacija kroz Akciju za održavanje mira (A4P) i A4P+, podsticanju održivog mira i razvoja kroz rad policije UN-a, te takođe podršci realizaciji Zajedničke agende (Agenda 2030) kroz policiju Ujedinjenih nacija. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:48