Filip Adžić / - FOTO: MUP
28/09/2022 u 16:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Adžić: Policija i tužilaštvo preispituju moguće zloupotrebe promjene prebivališta

Zbog navedenog Ministarstvo unutrašnjih poslova će vršiti pojačanu kontrolu u cilju sprečavanja bilo kakve izborne zloupotrebe - navodi ministar

Nakon analize prijava promjene prebivališta od strane Direktorata za upravne poslove državljanstvo i strance uočeno je da u pojedinim opštinama gdje se održavaju lokalni izbori postoji povećan broj zahtjeva za prijavu promjene prebivališta od strane građana, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

- Upoređujući stanje sa prethodnom godinom ili drugim godinama u kojima nije bilo održavanja lokalnih izbora uočava se drastičan porast naročito u opštini Šavnik, što upućuje na postojanje sumnje da se vrše izborne zloupotrebe. Naime, od aprila u Šavniku je izvršeno ukupno 375 promjena prebivališta na osnovu koje su upisana lica stekla biračko pravo, uporedbe radi za isti period prošle godine izvršeno je ukupno 31 promjena prebivališta. Zbog navedenog Ministarstvo unutrašnjih poslova će vršiti pojačanu kontrolu u cilju sprečavanja bilo kakve izborne zloupotrebe - navodi Adžić.

Kako je istakao, u Krivičnom zakonu jasno je propisana kazna za one koji navode na ovjeravanje neistinitog sadržaja, dok su predviđene kazne u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

- Takođe bih istakao da Odjeljenje bezbjednosti Nikšić i Osnovno državno tužilaštvo već preduzimaju mjere i radnje po prijavi građana Šavnika, a koja se tiče sumnji na zloupotrebu prava na prijavu prebivališta - navodi ministar MUP-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. novembar 2022 12:22