/ FILIP ADŽIĆ - FOTO: MUP
15/03/2023 u 14:00 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Adžić u intervjuu za "Dan": Završni udarac mafiji i uklanjanje njihovih saradnika u policiji

Ministar unutrašnjih poslova je naglasio da je jedini u potpunosti efikasan način za borbu protiv korupcije sinhronizovano djelovanje svih nadležnih institucija, kako izvršne tako sudske i tužilačke vlasti

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić istakao je da je, nakon dugo vremena, policija postala institucija kojoj se u Crnoj Gori najviše vjeruje. Prema njegovim riječima, Crna Gora više nije oaza za kriminalne organizacije i poligon za njihove kriminalne obračune.

U intervjuu za "Dan", Adžić navodi da je policija institucija kojoj se vjeruje i da to pokazuje i istraživanje najveće svjetske bezbjednosne organizacije OEBS, što predstavlja izuzetno priznanje za rad MUP-a.

Ministar je istakao da osim toga, potrebno je naglasiti i povjerenje zadobijeno od strane partnerskih službi bezbjednosti, prije svih Eurpola i Intrerpola uz čiju podršku su u najvećoj mjeri i postignuti izvanredni rezultati koji su pohvaljeni čak i u izvještaju Evropske komisije.

- Djelujući proaktivno i bez izuzetka napali smo svaku organizovanu kriminalnu grupu u Crnoj Gori počev od krijumčara droge i cigareta preko građevinske i šumske mafije, do korumpiranih i kriminalizovanih direktora, sudija, tužioca, policijskih službenika. Kao najveći benefit ovakvog djelovanja stvorili smo ambijent u kojem više nema nedodirljivih i privilegovanih i gdje od predsjednika, premijera, ministara, do bilo kojeg drugog građanina koji se ogriješi o zakon možemo očekivati da bude procesuiran, što je do unazad dvije godine bilo apsolutno nezamislivo- kazao je za Adžić.

Na pitanje šta smatra da treba unapredite, on je kazao da je MUP kompleksan sistem sa širokim dijapazonom djelovanja i ogromnim naslijeđenim problemima koji su prouzrokovani manjkom policijskih službenika, nedovoljnim ulaganjima u infrastrukturu, opremu, obuku, kao i određenim uplivom kriminalnih struktura kroz svoje saradnike unutar sistema.

SISTEM VIDEO NAZORA  UTICAĆE NA  BEZBJEDNOSTI

- Od stupanja na dužnost paralelno sa borbom protiv prepoznatih organizovanih kriminalnih grupa i njihovih članova vodimo i borbu u pravcu razotkrivanja spornih službenika i njihovom adekvatnom sankcionisanju kako bi profesionalni rad časnih i hrabrih službenika bio još uspješniji i vidljiviji. Naša obaveza je da obezbijedimo adekvatne uslove za rad službenicima i u tom pravcu smo djelovali gotovo svakodnevno. Kao rezultat tog rada imamo značajno veće plate, izdvojena sredstva za rješavanje stambenih pitanja službenika, opredijeljena sredstva za obnavljanje opreme, uniformi, vozila i drugih sredstava koja će doprinijeti većoj operativnoj sposobnosti- pojasnio je Adžić.

Ono što je posebno istakao je formalno puštanje u rad sistema video nadzora gradova koji će u značajnoj mjeri povećati bezbjednost građana i omogućiti lakše razotkrivanje svih krivičnih djela i uvođenje stacionarnih radarskih sistema koji bi trebali da utiču na smanje izuzetno veliki broj saobraćajnih nesreća na našim putevima.

Taj sistem bi trebao da bude uskoro aktivan.

Adžić je naglasio da je jedini u potpunosti efikasan način za borbu protiv korupcije sinhronizovano djelovanje svih nadležnih institucija, kako izvršne tako i sudske, tužilačke vlasti.

- Rekao bih da smo dosadašnjim aktivnostima targetirali sve oblike kriminala i korupcije, procesuirani su predsjednica Vrhovnog suda, predsjednik Privrednog suda, direktor Uprave za katastar, v.d. Specijalnog državnog tužioca, visokorangirani službenici Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost što jasno ukazuje koje institucije su negdje najpodložnije kriminalno koruotivnim aktivnostima. Ipak najveći rezultati se očekuju nakon usvajanja takozvanog Zakona o porijeklu imovine ili Antimafija zakona koji će državi dati ogromne mogućnosti u obračuno sa organizovanim kriminalom i korupcijom- poručio je ministar.

SPRIJEČILI 13 LIKVIDACIJA, PROCEUSIRALI 97 ČLANOVA KLANOVA

Adžić je naveo da su najznačajni rezultati u borbi protov organizovanog kriminala ostvareni u poslednje dvije godine.

- Osim smanjenja opšte stope kriminaliteta Crna Gora je ostvarila rekorne zapljene cigareta i kokaina, procesuirali 97 članova organizovanih kriminalnih grupa, dok je u raznim akcijama zaplijenjeno 586 komada oružja i spriječeno 13 likvidacija. Poslije određenog zastoja koji je postojao u razmjeni informacija između naših institucija i međunarodnih partnera uspostavili smo odličnu komunikaciju i povjerenje, čak u više navrata i zvanično ih posjećivali, a sve u cilju što efikasnije i snažnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije- istakao je ministar.

Tokom prošle godine evidentiran je značajan pad kriminalnih obračuna na području Crne Gore.

Adžić je povodom toga ocijenio da je odlučna borba protiv organizovanih kriminalnih grupa dovela do hapšenja određenog broja osoba, ali i do napuštanja Crne Gore od strane onih koji su strahovali da mogu biti procesuirani, to je uz operativni rad policije dovelo do smanjenja stope kriminaliteta, samim tim i do drastičnog smanjenja kriminalnih obračuna sa smrtin ishodom na području naše države.

- Vlada je pokazala nulti stepen tolerancije prema svim oblicima kriminala, ujedno potvrdila da je država jača od svake kriminalne organizacije kad postoji politička volja i spremnost da se sa njima obračunate. Crna Gora više nije oaza za kriminalce i poligon za njihove obračune. Završni udarac mafiji biće uklanjanje njihovih saradnika iz policije i ostalih institucija- poručio je ministar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 16:39