/ - FOTO: UPSUL
24/09/2023 u 19:12 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Akcija UPSUL-a: Spašen član posade sa jahte ‘‘AMAYA‘‘ koji je upao u more

Član posade sa jahte "Amaya" spašen nakon što je iz nepoznatih razloga upao u more

Pomorsko operativni centar UPSUL, je danas u 16 časova i 40 minuta primio poziv putem radio stanice od člana posade,  ruskog državljanina sa jahte ‘‘AMAYA‘‘, koja je isplovila danas iz Porto Montenegra, da je pao u more i da traži pomoć.

- Operateri u smjeni Nenad Tasić i Stevan Asović, su odmah odredili poziciju čovjeka u moru, koja je bila nekih 33 nautičke milje od Bara, a sama udaljenost jahte ‘‘AMAYA‘‘ od svog člana posade je bila 13 nautičkim milja. Najbližim plovnim objektima u blizini  je odmah naloženo da se uključe u akciju traganja i spašavanja, a upornim pozivanjem stupljeno je u kontakt sa jahtom, koja nakon sat vremena od nestanka člana posade nije bila upoznata o tome, te su njoj proslijeđene koordinate te se ista uputila nazad- saopštio je pomoćnik Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Žarko Lukšić.

Kako je naveo, paralelno sa dešavanjima, iz Bara je isplovio spasilački čamac SAR-1, sa posadom Jasmim Koković, Ekrem Zaganjor i jedan pripadnik Sektora granične policije. 

- U 1750 časova jahta ‘‘AMAYA‘‘ je prva pristigla na poziciju i pronašla svog člana posade koji je pao iz nepoznatih razloga u more imajući sa sobom ručnu radio stanicu i spsailački prsluk na sebi, te nastavila svoje putovanje ka Istanbulu. Ostala plovila su se takođe uputila ka svojim destinacijama, a spasilački čamac SAR-1 nazad ka luci Bar- saopštio je Lukšić.

Dodaje da je ovaj neobičan slučaj spašavanja čovjeka u moru je imao srećan epilog.

- Profesionalnost i upornost službenika UPSUL i ostalih plovnih objekata je bila na nivou, obzirom da se pribilžavala noć i pitanje kako bi se spašavanje čovjeka u moru odvijalo u tim okolnostima- zaključio je Lukšić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. decembar 2023 20:10