Aleksa Bečić / -скриншот
16/06/2022 u 14:50 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

АНБ каже да је Бечић безбједан, укинито му обезбјеђење

Такво мишљење АНБ-а за мене дефинитивно не може бити изненађење, ако се присјетимо да је АНБ некадашњег режима, који се сада, захваљујући УРИ и СНП-у, поново вратио на власт, мене својевремено тајно пратио, истакао је Бечић

Лидеру Демократске Црне Горе и бившем предсједнику Скупштине Алекси Бечићу није угрожена безбједност, због чега му је у уторак, 13. јуна, укинуто обезбјеђење, потврђено је "Дану" из Управе полиције. С друге стране, Бечић је у одговорима достављеним нашем листу навео да претпоставља да је такву одлуку Управа полиције донијела на основу мишљења Агенције за националну безбједност, "у којој вјероватно, без обзира на све околности, сматрају да ми није угрожена безбједност".

– Такво мишљење АНБ-а за мене дефинитивно не може бити изненађење ако се присјетимо да је АНБ некадашњег режима, који се сада, захваљујући УРА и СНП-у, поново вратио на власт, мене својевремено тајно пратио, због чега се воде судски поступци против бившег директора Агенције за националну безбједност – истакао је Бечић.

Како је додао, због борбе коју заједно са колегама води против организованог криминала и корупције, у претходних неколико година био је изложен бројним пријетњама, због чега су вођени многи тужилачки и судски процеси, а неки од њих су резултирали и осуђујућим затворским пресудама.

Лазовић добио статус штићене личности због степена угрожености

Бечић се осврнуо и на то што Зоран Лазовић, бивши помоћник директора УП, и даље има обезбјеђење.

– Лазовић, који нас је убјеђивао да Вељко Беливук и Марко Миљковић нијесу опасност по Црну Гору и за чијег сина Еуропол тврди да је високо позиционирани члан "кавачког клана", и дан-данас има државно обезбјеђење практично на нивоу предсједника, тако да вам је јасно у каквој земљи апсурда ми живимо – навео је Бечић.

Из Управе полиције су појаснили да је Лазовић статус штићене личности добио сходно одредбама члана 10 владине одлуке о одређивању личности, објеката и простора које обезбјеђује Управа полиције. Тим чланом прописано је да Влада може, на предлог МУП-а, да одреди да се се обезбиједе и друге личности ако на то указује безбједносна процјена степена угрожености.

– Дакле, Зоран Лазовић није добио статус штићене личности по престанку фукнције, већ по члану по којем лице може добити статус штићене личности уколико на то указује безбједносна процјена степена угрожености (коју сачињава Агенција за националну безбједност), као и други подаци и сазнања из надлежности полиције, што је конкретно случај и код Зорана Лазовића – навели су из УП.

– Јавност је из званичне полицијске службене забиљешке која је постала доступна прије неколико недјеља сазнала да су ме у октобру прошле године, док сам обављао функцију предсједника Скупштине, тајно пратили полицијски функционери за које Еуропол тврди да су високо позиционирани чланови "кавачког клана", укључени у међународни шверц наркотика. Индикативно је, а на шта је прије неки дан у питањима постављеним министру унутрашњих послова указао и члан Одбора за безбједност Борис Богдановић, да је петнаестак дана прије овог тајног праћења владин авион којим сам практично први пут летио крајем септембра прошле године при повратку из званичне посјете Љубљани имао озбиљан квар при слијетању, који пуком срећом није завршен тешким последицама, а што је први такав случај у историји летова било ког црногорског државника – саопштио је Бечић.

Ипак, у процјени Агенције за националну безбједност, како нам је саопштено из Управе полиције, нијесу регистрована сазнања која би указивала да је у овом тренутку безбједност Алексе Бечића угрожена или умањена у мјери и обиму који би захтијевали наставак заштите безбједности и након истека три мјесеца од престанка функције, а у којем пероду је имао заштиту безбједности, сходно члану 6 владине одлуке о одређивању личности, објеката и простора које обезбјеђује Управа полиције.

– Чланом 6 владине одлуке прописано је да "кад личностима из члана 3 ове одлуке престане функција, заштита безбједности ће се продужити три мјесеца од дана престанка функције ако то захтијевају разлози безбједности, на основу процјене АНБ-а о степену угрожености, као и да се заштита безбједности, ако безбједносна процјена угрожености указује на постојање разлога безбједности, може продужити и након истека овог рока, за вријеме док постоје разлози безбједности – прецизирали су из УП.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:05